Cozonac Rozenkranz
Sursa Cozonac Rozenkranz
articol scris de habet blog culinarecufeteistete.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru inceput va trebuie urmatoarele ingrediente:
-400 gr faina
-2 oua , sare
- razatura de lamaie si portocala
- 130 gr. de unt cu 6 lg de zahar
- un cubulet de drojdie
- 120 ml de lapte dulce, eu am pus batut
- es de ron, zah. vanilat
- 12 lg de zahar pt. caramelizare
-200 gr nuca macinata
-cacao,
Pentru inceput ,va recomand sa caramelizati cele 12 lg de zahar amestecat cu un zah. vanilat pentru aroma, intr-o cratita cu diametrul de 25 cm.si o lasati la racit.
Apoi cerneti faina, topiti cele 4lg de zah. cu laptele, iar cand este numai caldut, puneti drojdia si dizolvati.
Peste faina, puneti sarea, razatura, ouale, vanilia si fara a lasa la crescut , turnati putin cate putin laptele cu drojdia pana se incorporeaza toata faina. Framantati cam 15 min.
Pe blatul de bucatarie, presarat cu faina intindeti aluatul intr-o foaie cam de 8 mm grosime.
Intindeti untul amestecat cu cele 6 lg de zahar pe toata foaia, apoi presarati nuca cu cacaoa (aici eu am mai avut niste nuca de la pasti si am amestecat-o cu untul si zaharul).
Rulati foaia cat mai strans ca sa nu se desfaca, la crescut.
Se taie sulul in 6 bucati egale, care se pun in cratita cu zah. caramerlizat, in picioare si se lasa la crescut cam
1h.
Apoi se da la cuptor pt. 30-45 min
ATENTIE ! DUPA CE S-A COPT COZONACUL, NU TREBUIE LASAT IN CRATITA LA RACIT PTR. CA SE INTARESTE CARAMELUL SI NU MAI IESE DIN CRATITA, CI, TREBUI SCOS PE UN PLATOU.Acesta este rezultatul si va asigur ca "bate" cozonacul clasic prin aspect si finetea gustului.
Va urez, pofta buna!!