Cozonac Rosenkranz By Sarea In Bucate
articol scris de simonaworld blog Simona's World
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Si, dupa ce l-am rasfoit... si am selectat... si al facut liste.. stiti voi, lucruri d-alea de le faceti si voi cand vizitati un blog :) ... m-am hotarat sa fac acest cozonac, pe care de foarte mult timp il aveam pe lista de preferinte, dar niciodata nu mi-am facut timp de el.
Asadar, multumesc Bianca pentru reteta, cozonacul a fost DELICIOS!!!
Ingrediente:
400 g faina
2 oua
esenta vanilie
coaja unei lamai rase
120 ml lapte dulce
1 plic drojdie uscata
3 linguri zahar ptr lapte
130 g unt
6 linguri zahar pentru unt
nuca macinata
12 linguri zahar pentru caramelizat
Mai intai am caramelizat intr-o cratita (21 cm) cele 12 linguri de
zahar, tapetand bine-bine peretii si fundul vasului. Am lasat vasul de-o parte.
Laptele l-am incalzit impreuna cu cele 3 linguri de zahar. Am adaugat
si coaza de lamaie, iar cand acesta s-a mai racorit, devenind caldut, am pus
drojdia uscata si am lasat cateva minute.
Faina am cernut-o intr-un castrol peste care am adaugat ouale batute,
esenta de vanilie si laptele impreuna cu drojdia.
Am framantat 15 minute un
aluat usor elastic.
Am intins aluatul, dandu-i o forma patrata, pe care l-am
uns cu amestecul de unt + 6 linguri zahar. Am presarat deasupra nuca din
abundenta, pe care am apasat-o usor cu mana pentru a adera la amestecul de unt.
Am rulat foaia si am taiat-o in 6 bucati egale.
Am asezat rulourile in vasul cu
zahar caramelizat, si am lasat la crescut 2 ore, intr-un loc caldut si fara
curenti (cuptorul cu microunde oprit). Dupa aceasta perioada rulourile au
crescut frumos, dublandu-si volumul. Am dat vasul la coptul preincalzit la 180
grade, pentru 45 minute.
Imediat cum l-am scos din cuptor, am rasturnat cozonacul. Daca se
intareste caramelul, cozonacul nu mai poate fi scos.
Cozonacul meu a avut caramel din abundenta... cred totusi ca pentru
diametrul asta ar fi fost suficient 8-9 linguri de zahar.
In rest... absolut delicios!! Pufos, aromant (ar fi mers si-o lingura de
scortisoara in unt... data viitoare asa-l voi face).. s-a papat in cateva ore
tot!! Deci n-as stii sa va spun cum se pastreaza de pe o zi pe alta!
Va poftesc la cozonac!!