contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cozonac Rosenkrantz

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


De cand am vazut aceasta reteta pe siteul Sarea in Bucate, am numarat zilele pana la Craciun, cand era planificat sa-l incercam. Cozonacul este muuuult mai usor de facut decat cei traditionali, n-am mai stat o ora sa-l framantam, doar vreo 15 minute si aspectul si gustul sunt foarte reusite. Toata lumea a ramas uimita de cat de bine arata si cat de bun a fost, asa ca a disparut rapid de pe platou :)

Pentru o forma de 24 cm avem nevoie de:
  • 400 g faina
  • 100 ml lapte
  • 130 g unt
  • 100 g nuca
  • 475 g zahar impartit:
    • 250 g pentru caramelizat (10 linguri)
    • 75 g pentru lapte (3 linguri)
    • 150 g pentru unt (6 linguri)
  • 2 oua
  • esenta de rom, vanilie, lamaie sau ce preferati
  • 1 lingura scortisoara
  • 1 pliculet drojdie
Am urmat instructiunile date de Just Me, singura diferenta fiind ca am pus si nuca si scortisoara.
Caramelizam zaharul in vasul in care vom coace cozonacul si tapetam fundul si peretii cu caramelul obtinut. Lasam vasul sa se raceasca timp in care pregatim aluatul. Incalzim laptele si dizolvam in el cele 3 linguri de zahar si drojdia. Cernem faina intr-un vas incapator, adaugam ouale, esentele, laptele cu zaharul si framantam aluatul vreo 10 - 15 minute.
Amestecam untul cu zaharul si scortisoara, iar nuca o tocam Pe o suprafata presarata cu faina intindem aluatul intr-o foaie destul de subtire si cat mai dreptungiulara. Ungem cu untul, presaram nuca peste si rulam. Taiem rulada obtinuta in 6 bucati egale pe care le asezam in vasul cu caramel.
Nu va faceti griji daca spatiile libere sunt mari intre rulourile din vas, ele vor creste mult, cum se vede si in poza. Lasam cozonacul sa dospeasca la caldura timp de 1 - 2 ore.
Dam la cuptorul incalzit la 180 de grade pentru 30 - 45 de minute, pana cand e rumenit frumos. Imediat dupa ce il scoatem de la cuptor, il rasturnam pe un platou pentru ca sa nu apuce sa se intareasca caramelul.
Mai jos avem poze cu ambele fete ale cozonacului care are aproximativ 360 calorii la 100 de grame. Dar de Craciun nu se pune, nu? :)

 

 

 



Articol recomandat de furnicuti.blogspot.com