contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cozonac Moldovenesc

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Este reteta pe care o facem noi - mai ales taica'meu :) - adaptata dupa o reteta din Sanda Marin care avea 20 de galbenusuri la kg de faina. Cum pe incercate s-a vazut ca erau, totusi, mult prea multe oua si aluatul se ingreuna nepermis de mult si nu prea crestea, tatal meu a adaptat reteta pana cand i-a reusit cozonacul. Dar asta s-a intamplat cu multi ani in urma.

Acum folosim la aluat asa: la 1 kg de faina, 8-10 galbenusuri, depinde cat de mari sunt ouale, 300 g zahar, un pachet de unt, cateva linguri de ulei care se folosesc la framantat si la intins foile, un praf de sare, 50 g drojdie, 500 ml lapte, zahar vanilat, esenta de rom, coaja rasa de lamaie si portocala; 50 g de unt pt uns tavile.
Umplutura: cca 150 de nuci curatate de miez si macinate, 5-6 linguri pline de zahar, 1-2 linguri de cacao, cele 8 sau 10 albusuri de la ouale folosite la aluat, esenta de rom, stafide, sau bucatele de rahat, fiecare cum doreste.
Pe deasupra: un ou batut, miez de nuca intreg, cateva bucatele.
Drojdia se amesteca cu putin zahar si cu 2-3 linguri de lapte caldut si se pune deoparte 10 minute. Din faina se ia o mana (cca 4-5 linguri) si se opareste cu 100 ml lapte clocotit, amestecand des pana cand acest aluat devine ca o pasta. Este aluatul de ecler. Se lasa sa se racoreasca.
Restul de faina se pune intr-un lighean, se face o gaura la mijloc si se pun toate ingredientele la un loc, inclusiv maiaua si aluatul de ecler racorit, cu exceptia laptelui care se adauga treptat, pentru ca poate sa fie prea mult sau sa mai trebuiasca, asta depinde de gradul de umiditate al fainii. Uleiul nu se pune in aluat, el se foloseste doar la uns mainile in timpul framantatului. Se lucreaza bine aluatul timp de jumatate de ora, daca este posibil. Daca nu, atunci macar 10-15 minute. Dupa ce se omogenizeaza coca, puteti sa va ungeti mainile cu ulei ca sa fie framantatul mai usor. La urma se lasa coca in ligheanul acoperit cu un servet curat, langa o sursa de caldura, la dospit timp de 2-3 ore.
Pentru ca aluatul sa fie reusit, toate ingredientele se lasa de cu seara pe masa din bucatarie, ca sa aiba toate aceeasi temperatura cand le folositi. 

In acest timp se poate face umplutura: nucile macinate se amesteca cu zaharul si cacaua, apoi cu albusurile batute spuma (puteti folosi mai putine albusuri, doar 4 sau 5, restul le puneti la congelator si le folositi ulterior la altceva), iar la urma se aromatizeaza cu esenta de rom sau cu rom si se incorporeaza stafidele sau rahatul taiat bucatele.

Dupa ce aluatul a crescut, tot cu mainile unse cu ulei se imparte in 3 si se fac 3 foi groase, pe planseta unsa si ea cu ulei, foi care se ung cu nuca, apoi se ruleaza, iar la urma se impleteste cozonacul in 3, sau fiecare rulou poate constitui un cozonac separat.

Se ung tavile cu unt solid, sau se foloseste hartie de copt unsa cu unt si se pun cozonacii in tavi lasandu-se inca o jumatate de ora sa creasca. Inainte de a-i da la cuptorul incins, se ung cu ou batut pe deasupra si se decoreaza cu cateva bucatele de miez de nuca.

Se tin la cuptor cca o ora, o ora si un sfert la foc potrivit spre tare, si se scot cand sunt rumeni, rastunandu-se imediat pe planseta sau pe un fund din lemn.


Se pot taia cand se mai racoresc un pic, si cu toate ca se fac atat in perioada postului de Craciun cat si a celui de Paste, nu stiu cine poate rezista sa nu infulece pe nerasuflate o felie de cozonac aburinda, plina de arome, dulce si pufoasa :) de aceea in poza de mai jos unul dintre cozonacii facuti la Paste era deja mancat :DD  pana a ajuns in balcon, la racoare.

Dar recunosc ca mie imi place sa mananc cozonac seara, cu o cana de lapte cald.

Pofta buna! :)