Cozonac Moldo-ardelenesc
articol scris de Daniela blog danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com
Reteta de cozonac este testata si verificata de-a lungul timpului, baza retetei porneste de la Iasi, de la mama si ulterior eu am adaptat-o si imbunatatit-o conform preferintelor familiei mele.
Deci , dintr-un kg de faina imi ies 4 cozonaci dodoloti , impletiti, umpluti cu nuca si cacao sau cu rahat si avind cuptorul mare, intra toti deodata.
De seara pregatesc ingredientele si le las pe masa din bucatarie, sa fie la temperatura camerei :
1 kg faina alba de calitate superioara
200 g zahar tos
8 galbenusuri
200 g unt
1 lingurita rasa sare fina
coaja de la o lamiie si o portocala
2 pliculete zahar vanilat
esenta de vanilie si rom
330 ml lapte
160 ml lapte batut
60 g drojdie proaspata
50 ml ulei
zahar brun pentru presarat deasupra
100 g de faina se pun intr-un castron rezistent termic si se oparesc cu 200 ml lapte clocotit. Se amesteca repede pina se dizolva toate cocoloasele, se rasfira pe fundul castronului si se lasa la racit .
Drojdia, frecata cu 1 lingurita de zahar tos, se pune peste faina oparita dar numai atunci cind este aproape rece.
Maiaua se lasa la crescut, aproape de sursa de caldura, 15 minute .
Galbenusurile, zaharul, laptele batut, restul de lapte dulce, untul topit dar rece, coaja de lamiie si portocala, zaharul vanilat se pun in blender si se amesteca bine
Dupa ce maiaua a crescut, se rastoarna peste ea continutul din blender, se amesteca , se pune inapoi in blender citeva minute ca se se omogenizeze si apoi se toarna peste faina cernuta de citeva ori.
Se amesteca bine si se framinta fie manual fie in masina de piine .
In masina de piine se pune pe framintat si se lasa 1 ora, dupa care se scoate se amesteca stafidele, se pun cei 50 ml de ulei si se mai impatura o data aluatul, prin bataie cu dosul palmei, pina incorporeaza tot uleiul si se mai lasa la crescut circa 15 minute.Aluatul se lucreaza pe blatul uns cu ulei, nu cu faina si de regula eu fac cozonacul impletit, chiar daca e umplut, fac suluri mici si le impletesc in 3.
Tava o tapetez cu hirtie, pun cozonacul, il ung cu ou , si il las la crescut 30 minute pe aragaz ( sub tavi pun prosoape, ca sa tina de cald si la baza) cu cuptorul la maximum si usa cuptorului deschisa . Nu deschid usa cuptorului 25 minute, dupa asta il mai ung cu ou o data, acum presar si zahar brun a si il las in total 60 minute la copt .
Dupa ce l-am scos, il infasor in prosoape groase in bucatarie si il las la cald, pina ce se raceste .
Daca sint inalti cozonacii, atunci ii asezam pe o parte, ca sa nu se turteasca .
Anul trecut a fost un an deosebit pentru mine, la Pasti am facut 16 cozonaci si 4 pascute.
Anul acesta voi face doar 4 cozonaci si 2 pascute.
Miine voi coace si voi pune pozele proaspete de anul acesta dar reteta este aceeasi!
Postez aceasta reteta pentru cei care vor sa coaca deja miine si vor sa se inspire (mai ales copiii mei care nu sint in tara ) dar si pentru ca vreau sa impartasesc din experienta mea de moldo-ardeleanca !