Cozonac Moldo-ardelenesc -reteta Revazuta Si Adaugita
articol scris de Daniela blog danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Reteta de cozonac este testata si verificata de-a lungul timpului, baza retetei porneste de la Iasi, de la mama si ulterior eu am adaptat-o si imbunatatit-o conform preferintelor familiei mele.
Deci , dintr-un kg de faina imi ies 4 cozonaci dodoloti , impletiti, umpluti cu nuca si cacao sau cu rahat si avind cuptorul mare, intra toti deodata.
De seara pregatesc ingredientele si le las pe masa din bucatarie, sa fie la temperatura camerei :
1 kg faina alba de calitate superioara
200 g zahar tos
8 galbenusuri
200 g unt
1 lingurita rasa sare fina
coaja de la o lamiie si o portocala
2 pliculete zahar vanilat
esenta de vanilie si rom
330 ml lapte
160 ml lapte batut
60 g drojdie proaspata
50 ml ulei
zahar brun pentru presarat deasupra
100 g de faina se pun intr-un castron rezistent termic si se oparesc cu 200 ml lapte clocotit. Se amesteca repede pina se dizolva toate cocoloasele, se rasfira pe fundul castronului si se lasa la racit .
Drojdia, frecata cu 1 lingurita de zahar tos, se pune peste faina oparita dar numai atunci cind este aproape rece.
Maiaua se lasa la crescut, aproape de sursa de caldura, 15 minute .
Galbenusurile, zaharul, laptele batut, restul de lapte dulce, untul topit dar rece, coaja de lamiie si portocala, zaharul vanilat se pun in blender si se amesteca bine
Dupa ce maiaua a crescut, se rastoarna peste ea continutul din blender, se amesteca , se pune inapoi in blender citeva minute ca se se omogenizeze si apoi se toarna peste faina cernuta de citeva ori.
Se amesteca bine si se framinta fie manual fie in masina de paine .
In masina de paine se alege programul de framantare si se lasa 1 ora, dupa care se scoate se amesteca stafidele, se pun cei 50 ml de ulei si se mai impatura o data aluatul, prin bataie cu dosul palmei, pina incorporeaza tot uleiul si se mai lasa la crescut circa 15 minute (uleiul se incorporeaza mai usor daca il veti pune pe planseta iar asa se va impaturi mult mai usor aluatul).
Cozonacii se confectioneaza pe blatul uns cu ulei, nu cu faina si de regula eu fac cozonacul impletit, chiar daca e umplut, fac suluri mici si le impletesc in 3.
Mai departe, vreau sa spun despre cate ceva despre umplutura :
- umplutura cu rahat este simpla, doar rahatul taiat in bucatele de max 1,5 cm, sa fie de fructe , simplu si frumos colorat .
- umplutura cu nuca si cacao este deosebita, aromata si cu gust de ciocolata. Nu fac niciodata numai cu nuca pentru ca este prea uleioasa si greoaie, nu ajuta aluatul sa creasca. Astfel, albusurile se bat spuma cu zaharul (calculati 1 albus , o lingura de zahar ) , trebuie sa fie ca o bezea.
Peste bezeaua spumoasa, se rastoarna nuca macinata marunt , 2 linguri de cacao neagra cernuta neaparat prin sita inoxidabila si cateva picaturi de esenta de rom. Daca aveti in casa rom (bautura, nu esenta ) atunci, cand bateti bezeaua puneti direct 1 lingura de rom si va avea un gust special.
Se lucreaza repede , ca sa nu se lase bezeaua . Peste aluatul intins pe masa, se pune umplutura si se infasoara sul. Se pot impleti cate 2 suluri sau cate 3 suluri, depinde de impletitura.
La 1 kg de faina, cele 8 albusuri ramase de la aluat, cu 8 linguri de zahar, cu 300 g de nuca macinata fin si putin rom , ajung pe indelelete la cei 4 cozonaci.
Tava o tapetez cu hirtie, pun cozonacul, il ung cu unt topit dar rece si cu ou , si il las la crescut 30 minute pe aragaz ( sub tavi pun prosoape, ca sa tina de cald si la baza) cu cuptorul la maximum si usa cuptorului deschisa .
Inainte de a-i baga in cuptor, ii mai ung o data cu ou, ca sa acopere si partile ce au crescut intre timp.
Dupa ce i-am bagat in cuptor, nu deschid usa cuptorului 25 minute.
Inainte cu 15 minute de a expira timpul de coacere, ii scot si acum presar zahar brun pe deasupram care se va carameliza foarte frumos. In total 60 minute sta la copt . Obligatoriu faceti testul cu scobitoarea de vreo doua ori, in locuri diferite, sa nu nimeriti cu ea in umplutura si sa aveti impresia ca nu este copt cozonacul. Daca nu coace bine cuptorul , lasati-i pana ce iese scobitoarea curata sau, daca prea arde, aveti doua variante : pentru talpa -puneti tavile in alta tava mai mare iar pentru deasupra - acoperiti cu hartie de copt , direct peste cozonac.
Fata de anii trecuti, cand coceam exclusiv la cuptorul cu gaz, sotul mi-a
facut cadou un cuptor electric performant, asa ca am copt pe 2 randuri deodata, adica 8 tavite. pe rafturile 1 si 3. Temperatura a fost diferita , astfel, primele 15 minute am tinut la 175 de grade iar urmatoarele 45 am tinut la 160 de grade, pe turboventilator.
Dupa ce l-am scos, il infasor in prosoape groase in bucatarie si il las la cald, pina ce se raceste .
Daca sint inalti cozonacii, atunci ii asezam pe o parte, ca sa nu se turteasca .