Cozonac Miel
articol scris de divainbucatarie blog divainbucatarie.ro
Copiii pot avea cozonacul lor special. Lor le plac lucrurile simple facute in joaca. Puteti renunta la forma clasica de cozonac in tava si sa le faceti diverse figurine: iepurasi, pui sau oite. Cand am facut pasca mi-a ramas putin aluat din care am modelat cu Harry un iepuras. A fost foarte incantat de idee si m-a rugat sa mai fac si alte forme. Asa ca acum vi-l prezint pe Nini, mielul vesel.
INGREDIENTE:
500 g faina
220 ml lapte
110 g zahar
40 g unt
1 cub drojdie
1 praf sare
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingura coaja rasa de portocale
1 ou
100 g fructe uscate – eu am folosit merisoare
PREPARARE:
Pentru inceput facem maia din drojdie, 1 lingura zahar, 1 lingura faina si putin lapte. Pana dospeste aceasta pregatim intr-un castron faina amestecat cu sare.
Turnam maiaua, amestecam usor, apoi adaugam untul topit, laptele caldut, oul batut, coaja de portocala si esenta de vanilie si amestecam aluatul. La sfarsit adaugam merisoarele pe care le-am muiat cam 10 minute in rom. Framantam aluatul cam 5 minute, apoi il lasam sa creasca.
Pentru a face mielul pregatim 25 bile pentru corp, un oval pentru cap, urechi, codita si picioare. Am facut si cateva bilute mai mici pentru blanita de pe cap.
Construim forma de miel in tava tapetata cu hartie de copt, punand bilele cu o distanta mica intre ele. Acestea se vor umfla si se vor lipi – pana sa fac poza s-au umflat …
Lasam cozonacul inca 5-10 minute sa se odihneasca inainte sa il bagam in cuptor. Il ungem cu un ou si il dam la copt la 180°C, in cuptorul preancalzit pentru 20-25 minute. Dupa 15 minute de coacere acoperim cozonacul cu o folie de staniol sau un prosop de hartie, pentru a nu se inegri prea tare.
Iar acesta este iepurasul de la acre a plecat ideea :
Pofta buna!