Cozonac Grania
articol scris de cegatesc blog cegatesc.eu
Ii zic asa din doua motive: foloseste, bineinteles, faina Grania (din cea verde, pentru cozonac) iar reteta o am de pe punga de faina. Eu sunt iremediabil indragostita de faina asta, am testat-o pana acum la paine (iese o pufosenie) si am zis sa o incerc si la cozonac, chiar cu reteta de la mama ei. Cu succes, se pare
Deci:
Ingrediente aluat (pentru doi cozonaci maricei):1 kg faina, 60 gr drojdie proaspata, 500 ml lapte, 300 gr zahar, 200 gr unt, 5 galbenusuri, un praf de sare, coaja rasa de portocala, o fiola de esenta de lamaie dr Oetker, 1 pachet zahar vanilat
Umplutura: ce doriti, eu am pus nuca macinata cu scortisoara, zahar, fructe uscate (stafide si cirese)
Proces tehnologic:
0. Foarte important: toate ingredientele trebuie sa aiba aceeasi temperatura, le scoateti din frigider sau camara mai devreme si le lasati sa ajunga la temperatura camerei. La fel de important este sa nu aveti curenti de aer rece in locul unde prestati.
1. Dupa ce am indeplinit cerintele de la punctul 0, trecem la procesul propriu zis: din 150 gr faina, 100 ml lapte, drojdie si o lingura de zahar obtineti o maia pe care o dati la loc cald sa creasca
2. Cand a crescut si a facut basicute pe deasupra, e gata de lucru. Topiti untul si incalziti laptele (nu il fierbeti)
3. Frecati bine galbenusurile de ou cu sarea, zaharul, 2-3 linguri de lapte si mirodeniile
4. Adaugati amestecul de galbenusuri la maia, si incepeti framantarea. Adaugati faina si lapte treptat, iar cand aluatul incepe sa se lege, adaugati si untul, cate putin, astfel sa fie incorporat tot, pe rand. Eu procesul asta l-am facut folosind KA-ul si a durat cam 15 minute. In mod normal, framantat la mana ar trebui sa fie minim 30-40 de minute.
5.Cand aluatul s-a legat si se desprinde cu usurinta de peretii vasului, e gata. Eu l-am mutat intr-un vas mai mare in care sa creasca, vas pe care l-am uns in prealabil cu ulei
6. Il lasam sa dospeasca minim o ora, timp in care ar fi bine sa incalzim cuptorul, mai ales daca e pe gaz, la 180 de grade
7. Il impartim in doua, il umplem si il modelam dupa plac (impletit, rasucit, etc)
8. Ii punem in tavile de cozonac (eu am tavi antiaderente, dar tot pun hartie de copt), ii ungem cu galbenus de ou, presaram mac si ii mai lasam sa creasca, acoperiti cu un stergar
9. Apoi ii dam la cuptor pentru 45-50 de minute, pana sunt gata (dupa 40 de minute ar trebui sa fiti cu ochii pe ei).
10. Ii lasam sa se raceasca pe un gratar, apoi ii mancam
Update: Bineinteles ca azi am mai dat o tura de cozonacit si a rezultat asta: