Cozonac Floare, Cu Nuca Si Gem De Prune
articol scris de lia blog floare-floare.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Este
o reteta simpla, dar foarte buna de cozonac, care ma duce cu gandul la copilaria mea. Asa ne face-a mama
cozonacul cu nuca…si-mi aduc aminte cum eu si fratele meu, nu avea-am rabdare sa se raceasca, nu se
putea taia si mama ni-l rupe-a si ne dadea cate o bucata asa fierbinte, numai sa ne inchida
gura…ce vremuri minunate !!!!
Timp
de pregatire:180’
Ingrediente:
Aluat:
200ml
lapte
100g
margarina, topita
¼
lingurita sare
2
linguri zahar
2
oua, putin batute
Caoaja
rasa de la o lamaie
½
lingurita praf de portocala
600g
faina alba
2
lingurite rase drojdie uscata
Umplutura:
300g
nuca macinata
200g
zahar tos
375g
gem de prune
Pt
glazura:
1 ou
1
lingura lapte
Mod
de preparare:
Punem
ingredientele in cuva masinii(de paine), exact in ordinea enumerate la aluat.
Setam programul pentru framantare si dospire. Daca nu aveti masina, faceti
aluatul de mana, exact ca orice aluat classic.
Intre
timp amestecam nuca macinata cu zaharul tos si ne pregatim o tava rotunda(daca
dorim sa-I dam cozonacului forma de floare/coronita), pe care o tapetam cu
hartie de copt.
Intr-un
bol mic, batem oul cu laptele, pentru glazura si-l dam deoparte.
Cand
aluatul este crescut si semnalul sonor al masinii, ne anunta ca si-a terminat
treaba, scoatem aluatul pe masa de lucru, putin unsa.
Impartim
aluatul in trei parti. Doua parti mici, pentru baza si capac si partea mare
pentru cozonacul ce va fi umplut.
Incepem
cu o bucata mica de coca pe care o intindem cu sucitorul, formand o sfera de
dimensiunea tavii si o asezam ca baza pentru cozonac. O ungem cu dulceata,
presaram nuca deasupra si o lasam deoparte.
Ne
intoarcem acum la bucata mare de coca pe care o intindem cu sucitotul intr-un
dreptunghi maricel, ungem cu gem, presaram cu nuca si rulam coca cat mai
strans, formand un sul lung.
Taiem
in felii pe care le asezam una langa alta in tava, exact ca petalele unei flori
si daca nu incap toate (cazul meu), le asezam deasupra vezi foto.
Ungem
toata suprafata cu gem ramas si presaram deasupra, restul de nuca cu zahar.
Intindem
si cea de a doau bucata mica de coca, intr-o sfera, ceva mai mare decat
circumferinta tavii, pe care o punem deasupra feliilor de de coca, avand grija
ca marginile de jur imprejur sa le inpingem sub “petale”, astfel incat sa fie
bine inchise. Cu o furculita intepam coca din loc in loc, ca aluatul sa poata respire
si o lasam la crescut inca 25-30’. In acest tipm pornim cuptorul aragazului.
Inainte
sa punem cozonacul in cuptor, il ungem bine cu oul batut.
Coacem
cozonacul, la foc moderat,50’. Imediat ce este gata, asa fierbinte, il ungem cu
o lingura de smantana grasa, pentru a-i ramane coaja moale si frageda. Nu va
faceti griji, fiind fierbinte, imediat se va absorbi smantana, apoi imediat il
acoperim cu un prosop si asteptam sa se raceasca. Numai dupa aceia il taem in
felii si-l degustam…
Pofta
buna!