Cozonac De Sarbatoare
Sursa Cozonac de sarbatoare
articol scris de susu blog wwwsimona-susu.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cozonac de sarbatoare
Aluat:
1 kg faina
4 galbenusuri
1 albus
Sare
200 g zahar
200 g unt
100 ml smantana
½ l lapte
60 g drojdie
3 linguri ulei
Coaja de lamaie si portocala
Esente
2 maini de fructe uscate (merisor, coaja de portocale confiata, stafide, curmale, prune uscate, papaya)
Umplutura :
½ kg nuca macinata
Zahar dupa gust
1-1/2 pahar de lapte clocotit
Mod de preparare:
Cerni faina intr-un lighean, faci o gaura la mijloc si torni maiaua facuta separat dintr-un paharel de lapte cald, putin zahar si drojdia sfaramata. Cand a crescut adaugi restul de lapte cald amestecat cu zaharul si untul topit si caldut, smantana si galbenusurile. Amesteci pana nu se mai lipeste de vas. Adaugi alternativ albusul batut si uleiul caldut. La sfarsit punem si fructele. Se framanta apoi se bate aluatul de masa. Lasi la crescut la loc cald pana isi dubleaza volumul. Nuca se macina dar nu foarte marunt si se amesteca cu zahar si lapte oparit pana se face o compozitie mai groasa. Se intinde coca cu mana si se pune compozitia de nuca apoi se ruleaza. Se da la cuptor.
Aluat:
1 kg faina
4 galbenusuri
1 albus
Sare
200 g zahar
200 g unt
100 ml smantana
½ l lapte
60 g drojdie
3 linguri ulei
Coaja de lamaie si portocala
Esente
2 maini de fructe uscate (merisor, coaja de portocale confiata, stafide, curmale, prune uscate, papaya)
Umplutura :
½ kg nuca macinata
Zahar dupa gust
1-1/2 pahar de lapte clocotit
Mod de preparare:
Cerni faina intr-un lighean, faci o gaura la mijloc si torni maiaua facuta separat dintr-un paharel de lapte cald, putin zahar si drojdia sfaramata. Cand a crescut adaugi restul de lapte cald amestecat cu zaharul si untul topit si caldut, smantana si galbenusurile. Amesteci pana nu se mai lipeste de vas. Adaugi alternativ albusul batut si uleiul caldut. La sfarsit punem si fructele. Se framanta apoi se bate aluatul de masa. Lasi la crescut la loc cald pana isi dubleaza volumul. Nuca se macina dar nu foarte marunt si se amesteca cu zahar si lapte oparit pana se face o compozitie mai groasa. Se intinde coca cu mana si se pune compozitia de nuca apoi se ruleaza. Se da la cuptor.