Cozonac De Post
Sursa Cozonac de post
articol scris de retetecalamama blog retetecalamama.ro
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Numai ce s-a stins, se pare, polemica iscata legat de putinatatea oualor in cozonacul meu impletit, ca am decis sa merg chiar mai departe cu blasfemia, facand un cozonac... fara niciun ou! Fara oua, fara unt, fara lapte... ce mai, cozonac de post, cu pretentia de a iesi la fel de pufos si de gustos ca unul facut cu toate bunatatile. Iata rezultatul:
Si o sectiune, ca sa vedeti, inainte de a va apuca si voi de framantat, ca n-a fost gluma cand am spus ca e la fel de pufos:
Ingrediente:
toate ingredientele la temperatura bucatariei
500 de grame de faina 000 - eu am folosit 440 de grame de faina 000 si 60 de grame de faina tip 400 (de grau dur), daca folositi doar cea 000, probabil va trebui sa micsorati putin aportul de lichid
40 de grame de drojdie de bere proaspata
250-270 ml. de suc carbogazos, de culoare galbena (eu am folosit Fanta)
80 de ml. de ulei
60 de grame de zahar (are zahar si sucul, nu e nevoie de mai mult)
1 lingura de esenta de vanilie (sau 1 plic de zahar vanilat)
coaja rasa de lamaie
1 praf de sare
umpluturi la alegere, eu am folosit rahat si paiete de ciocolata neagra (tot de post)
Preparare:
Se cerne faina intr-un bol:
Se face loc la mijloc, in golul format se pune drojdia, jumatate din zahar si cate putin suc (3-4 linguri), amestecand continuu pana se dizolva:
Se asteapta sa creasca maiaua, intr-un loc ferit de curent, pana ce se umfla bine:
In acest moment, eu am desertat continutul bolului, restul de suc, uleiul, zaharul, sarea, vanilia si coaja de lamaie in masina de paine, selectand programul de framantare de 15 minute (evident, se poate framanta si cu mana, trebuie sa se obtina un aluat nelipicios, fara a fi tare, care incepe deja sa formeze basicute de aer in interior). Am uns un bol cu ulei iar aluatul framantat l-am asezat inauntru, intorcandu-l pe toate partile sa se acopere cu o pelicula fina de ulei:
Am acoperit bolul si l-am pus intr-un loc caldut, asteptand sa creasca aluatul, pana si-a dublat volumul:
Am rasturnat aluatul pe planul de lucru uns cu ulei (daca dati click pe poza pentru a o mari puteti observa cat de aerat este aluatul):
Am impartit aluatul in doua parti egale si pe fiecare am aplatizat-o cu palma in forma unui dreptunghi. Pe una din parti am presarat paietele de ciocolata neagra:
... pe cealalta cubulete de rahat:
Am rulat fiecare parte, apoi le-am rasucit intre ele si am asezat cozonacul astfel format in forma captusita cu hartie de copt:
Am acoperit forma cu un prosop de bucatarie si am asezat-o intr-un loc ferit de curenti de aer, caldut, timp de o ora incheiata, pana cand cozonacul arata astfel:
Am stropit suprafata cu putin suc si am dat cozonacul la cuptorul preincins la 200 de grade, dupa 10 minute reducand focul la 180 de grade. In momentul in care mi s-a parut destul de rumen, l-am acoperit cu o coala de hartie de copt umezita, continuand coacerea pana la trecerea a 40 de minute. L-am testat daca e destul de copt introducand un bat pentru frigarui in mijlocul lui si iata-l:
Abia am asteptat sa se raceasca, l-am pudrat cu putin zahar si l-am taiat felii:
A doua zi (adica azi) a fost la fel de bun, la cafeluta de dimineata.
Si o sectiune, ca sa vedeti, inainte de a va apuca si voi de framantat, ca n-a fost gluma cand am spus ca e la fel de pufos:
Ingrediente:
toate ingredientele la temperatura bucatariei
500 de grame de faina 000 - eu am folosit 440 de grame de faina 000 si 60 de grame de faina tip 400 (de grau dur), daca folositi doar cea 000, probabil va trebui sa micsorati putin aportul de lichid
40 de grame de drojdie de bere proaspata
250-270 ml. de suc carbogazos, de culoare galbena (eu am folosit Fanta)
80 de ml. de ulei
60 de grame de zahar (are zahar si sucul, nu e nevoie de mai mult)
1 lingura de esenta de vanilie (sau 1 plic de zahar vanilat)
coaja rasa de lamaie
1 praf de sare
umpluturi la alegere, eu am folosit rahat si paiete de ciocolata neagra (tot de post)
Preparare:
Se cerne faina intr-un bol:
Se face loc la mijloc, in golul format se pune drojdia, jumatate din zahar si cate putin suc (3-4 linguri), amestecand continuu pana se dizolva:
Se asteapta sa creasca maiaua, intr-un loc ferit de curent, pana ce se umfla bine:
In acest moment, eu am desertat continutul bolului, restul de suc, uleiul, zaharul, sarea, vanilia si coaja de lamaie in masina de paine, selectand programul de framantare de 15 minute (evident, se poate framanta si cu mana, trebuie sa se obtina un aluat nelipicios, fara a fi tare, care incepe deja sa formeze basicute de aer in interior). Am uns un bol cu ulei iar aluatul framantat l-am asezat inauntru, intorcandu-l pe toate partile sa se acopere cu o pelicula fina de ulei:
Am acoperit bolul si l-am pus intr-un loc caldut, asteptand sa creasca aluatul, pana si-a dublat volumul:
Am rasturnat aluatul pe planul de lucru uns cu ulei (daca dati click pe poza pentru a o mari puteti observa cat de aerat este aluatul):
Am impartit aluatul in doua parti egale si pe fiecare am aplatizat-o cu palma in forma unui dreptunghi. Pe una din parti am presarat paietele de ciocolata neagra:
... pe cealalta cubulete de rahat:
Am rulat fiecare parte, apoi le-am rasucit intre ele si am asezat cozonacul astfel format in forma captusita cu hartie de copt:
Am acoperit forma cu un prosop de bucatarie si am asezat-o intr-un loc ferit de curenti de aer, caldut, timp de o ora incheiata, pana cand cozonacul arata astfel:
Am stropit suprafata cu putin suc si am dat cozonacul la cuptorul preincins la 200 de grade, dupa 10 minute reducand focul la 180 de grade. In momentul in care mi s-a parut destul de rumen, l-am acoperit cu o coala de hartie de copt umezita, continuand coacerea pana la trecerea a 40 de minute. L-am testat daca e destul de copt introducand un bat pentru frigarui in mijlocul lui si iata-l:
Abia am asteptat sa se raceasca, l-am pudrat cu putin zahar si l-am taiat felii:
A doua zi (adica azi) a fost la fel de bun, la cafeluta de dimineata.
Copyright http://cuinabanateana.blogspot.com/ by Laura Laurentiu