Cozonac Cu Trei Umpluturi
articol scris de liana10 blog pemasadinbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Iar am cozonacit! Hi,hi...somebody stop me!! :P Adica, cineva sa ma opreasca, pana nu vine una sa ma-njure ca nu intelege ce scriu, ca doar traim in Romania si trebuie sa scriem in romaneste. Corect! Deci, ma supun. Well, am pus ochii pe o reteta extraordinara din revista Click pentru femei/Capitolul 24 de acum vreo doi ani, dar, uite ca acum i-a venit randul.
In revista a treia umplutura era cu morcov si mar, dar baietii mei au spus pas, asa ca am zis sa fac cu rahat...ia-l de unde nu-i! a disparut rahatul de pe rafturile hypermarketurilor mai ceva ca marcile germane de pe piata timisana. Multi regretam acest lucru, inclusiv nemtii, dar na, mai oftam din cand in cand.
Buuun, si-atunci am gasit niste fructe confiate mai mult decat ieftine, ca erau la oferta si uite asa s-a facut si a treia umplutura.
Daca din 700g faina, (desi in revista scria doar 500g, dar nu s-a pretat la cantitatea de lapte), am facut doi cozonaci, inseamna ca unul are doar 350g faina, de aceea sunt asa mici. Data viitoare fac dintr-un kil, sa iasa babani :P
Noua ne-au placut tare mult, drept dovada mai avem doar un sfert dintr-unul dupa trei zile.
Sarbatori pascale binecuvantate si luminate in continuare va doresc! Hristos a Inviat!
Ingrediente:
700g faina,
25g drojdie proaspata,
100g zahar,
250ml lapte,
3 oua,
150g unt,
1 lingurita sare,
1 ou,
coaja rasa de la o portocala,
coaja rasa de la o lamaie,
zahar tos.
Pentru umplutura de nuci:
100g nuci macinate,
100ml lapte,
40g zahar,
1 pachet zahar vanilat,
1 pachet zahar cu scortisoara,
un praf de sare,
1 esenta rom.
Pentru umplutura de mac:
100g seminte de mac,
100ml lapte,
50g zahar,
30g migdale,
1 pachet zahar cu scortisoara,
1 esenta migdale.
Pentru umplutura de fructe confiate:
200g fructe confiate(caise, banane, papaya,ananas, prune).
Mod de preparare:
1.Pentru aluat se face intai o maia din drojdie, putina faina, zahar si un pic de lapte caldut si se lasa sa creasca intr-un loc cald. Eu pornesc mereu cuptorul si pun maiaua pe aragaz.
2. Se amesteca restul fainii cu ouale, untul la temperatura camerei,coaja de lamaie si de portocala, sare si maiaua crescuta.
Se adauga laptele ramas-caldut!- si se lucreaza un aluat elastic. Se framanta cam jumatate de ora, dar eu dupa 20 de minute m-am oprit, deoarece am auzit prima besica de aluat pocnind ;-)
Se lasa sa creasca pana cand isi tripleaza volumul, maxim o ora.
3. Pentru umplutura de nuci-se incalzeste laptele, se adauga zaharul, zaharul vanilat, nuca, sarea, zaharul cu scortisoara si romul. Dupa ce a dat un clocot, se ia vasul de pe foc.
4. Pentru umplutura de mac:-se macina macul, se pune laptele la incalzit, se dizolva zaharul cu scortisoara, apoi se adauga macul si esenta de migdale. Dupa un clocot se trage de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Eu ambele umpluturi le-am facut seara, apoi cand s-au racit, le-am pus in frigider. A doua zi le aveam gata pregatite, numai bune de folosit ;-)
5. Pentru umplutura de fructe confiate: se taie marunt toate fructele. Am scapat ieftin aici ;-)
6.Dupa ce aluatul si-a triplat volumul, se rastoarna pe masa infainata, se framanta putin,ca sa ia forma, apoi se imparte in doua. Din fiecare bila, vom face alte trei mici. Eu le-am cantarit pe fiecare in parte, ca sa fie egale.
Vom intinde cele trei bile in cate o foaie dreptunghiulara si vom presara fiecare umplutura in parte.
7. Fiecare foaie se ruleaza atent pentru ca umplutura sa nu iasa pe la capete.
8. Cele trei rulouri cu umpluturi diferite se impletesc cat mai strans avand grija sa nu se rupa.
Nu s-au rupt, dar umplutura de mac a iesit nechemata :(((
9. Se asaza impletiturile in doua tavi de cozonac tapetate cu hartie de copt si se ung cu ou batut.
Se coc circa 30-45 de minute. Calde se ung cu unt topit si se presara zahar tos din abundenta.
Ca sa se raceasca treptat, se asaza cozonacii pe cate o parte si se schimba la intervale de timp pozitia.
Si o sectiune de-li-cioa-sa!!
A venit si-un "iepuras" sa vada care-i treaba ;-)))))
Noi intotdeauna la masa de Paste avem prescura sau pasti - bucati de paine sfintita udate cu vin rosu sfintit - ce simbolizeaza trupul lui Iisus-si se daruieste credinciosilor dupa slujba de Inviere. Cel care mananca-e bine pe stomacul gol, spune de trei ori: Hristos a Inviat, iar altcineva trebuie sa-i raspunda:Adevarat a Inviat.
Deja ma gandesc la un cozonac fabulos pentru Pastele Mic. Tineti aproape ;-)