contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cozonac Cu Stafide Si Marzipan

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Este un cozonac cu aroma de migdale si un invelis crocant si aromat de zahar caramelizat
INGREDIENTE :
-550 g faina pentru cozonac
-250 ml lapte
-1/2 pastaie de vanilie,doar interiorul,samburii (pastaia de vanilie si samburii tonka i-am cumparat de la sugarspice.ro)
-1/2 sambure tonka,ras
-175 g marzipan
-1/2 sticluta de esenta de migdale
-50 ml rom
-coaja rasa de la o lamaie mare
-coaja rasa de la o portocala
-150 g zahar
-4 galbenusuri
-125 g unt
-aprox 2 Lg (lingura) ulei
-1/2 lg (lingurita) sare
-2 plicuri de drojdie uscata de la dr oetker
-200 g stafide
-75 g merisoare uscate(optional)
-1 sticluta esenta de rom sau 50 ml rom jamaica
ptr.ornat
-1 ou pentru uns
-2 maini de zahar cubic zdrobit grosier
sau
-20 g unt topit
-1 cescuta zahar pudra
MOD DE PREPARARE :
-intr-o craticioara se incalzesc spre caramelizare 2 Lg(linguri) de zahar si se sting cu grija cu cele 50 de ml de rom.dupa ce s-au racit se adauga coaja de lamaie rasa si cea de portocale.Se da la rece,acoperit, pana a doua zi.
-stafidele si merisoarele se stropesc cu o sticluta de esenta de rom si esenta de migdale,apoi se lasa sa se umfle si ele pana a doua zi.
-jumatatea de pastaie de vanilie,se taie pe lungime si cu ajutoreul unui cutit se rade carnea si semintele
si se aduga in lapte,in care se adauga si jumatate de sambure ras de tonka,dupa care se incalzeste usor,la 37*C,temperatura mainii.
-untul se clarifica.Fie prin incalzire la microunde fie pe aragaz,usor,ca sa nu se arda(in cazul acesta din urma).Cand s-au ales deasupra lui reziduurile lactice ( ca un fel de spuma) se strecoara si se masoara intr-un pahar gradat.se completeaza pana la 125 ml cu ulei.
-galbenusurile se freaca cu sarea si apoi cu zaharul (preferabil pudra) pana se albresc si amestecul curge sub forma unei panglici.
-asta-i batonul de marzipan ,are 175 g.Era invelit intr-o pelicula de ciocolata,pe care am indepartat-o cu usurinta.
-apoi l-am taiat cubulete
Eu am framantat aluatul in masina de paine : am pus intai romul  cu lamaia si portocala rase,apoi amestecul de ou,1/2 din cantitatea de unt clarificat,laptele caldut,faina cernuta de 2 ori si la sfarsit drojdia.se foloseste programul de framantare si creste de 1 ora si 30 de minute.Dupa inceputul celei de-a doua framantari(adica dupa 10 minute),incepem sa adaugam pe rand restul de unt putin cate putin.Dupa 20 de minute de la inceputul programului,sau 10 minute de la a doua framantare,adaugam stafidele si marzipanul.Asa arata aluatul la sfarsitul perioadei.
Cine framanta de mana,amesteca faina cu amestecul de ou apoi cu drojdia sau maiaua (daca folositi maia).Daca faceti maia,folositi din cantitatile mentionate,ca pe total ,la sfarsit sa folositi aceleasi cantitati mentionate la ingrediente.Framantati mereu cu mana unsa de unt,pana incorporati tot untul.Aproape de sfarsit adaugati stafidele si marzipanul,amestecand cu grija.
-cantitatea de aluat am impartit-o in doua,din ea iesindu-mi 2 cozonaci.Unul l-am facut intro forma obisnuita de cozonac de 28x11 cm al doilea intr-o forma de kugelhopf cu diametru de 22 cm.
-primul l-am impletit in doua si l-am lasat acoperit,inca o ora la crescut,intr-un loc caldut ferit de curent
-apoi l-am uns cu ou batut cu lapte si l-am presarat cu zahar cubic zdrobit grosier (il puneti intr-o punga invelita intr-un servet de bucatarie si-l bateti cu facaletul,sau in mixer,dar pulsand).Gustul zaharului usor caramelizat va da o aroma extraodinara cojii si o va face usor crocanta.
-coaceti cozonacul la foc mijlociu,in cuptorul preincalzit (180*C),timp de aprox 40-45 de minute.Daca preincaziti cuptorul (de aragaz normal)cu o ora inainte,nu stiu de ce,ca temperatura va fi aceeasi(poate are timp sa se egalizeze in tot cuptorul),dar dureaza cam 30-35 de minute coptul.
Asta-i varianta in forma de guguluf.de indata ce l-am scos din cuptor,l-am uns cu unt topit si l-am presarat cu zahar pudra.Asta-i a doua varianta.

cozonacul este pufos,se desface in fasii daca il rupi,imi pare rau ca am uitat sa fac o poza cu aceasta faza,si se pastreaza foarte bine in timp,daca are norocul asta.
Pofta buna!