Cozonac Cu Nuca
Sursa Cozonac cu nuca
articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru mine cozonacul ideal este cel a carui felie se rupe in fasii, e foarte aromat ( vanilie, coaja de lamaie, rom) si este incredibil de pufos. :)
Din cantitatile de mai jos se obtine un cozonac mare.
- 500g faina; 200g zahar; 100g unt; 4 galbenusuri + un ou intreg, 2-250ml lapte caldut, un strop de sare, 3 linguri de rom, coaja de lamaie, zahar vanilat sau extract de vanilie
- pt uns: un galbenus, o lingura de lapte
- se freaca drojdia cu o lingura de zahar, se adauga o lingura de faina si lapte cat sa obtinem o smantana groasa, se lasa totul la dospit
- restul fainii se pune intr-un castron, se formeaza un crater in mijlocul ei si se adauga ouale ametecate putin cu sarea si zaharul
- se adauga drojdia dospita, laptele, aromele si se incepe framantatul
- aluatul il vrem foarte fin si pe cat posibil sa faca basicute (la malaxorul Kitchen aid in 10 minute maxim le aveti)
- untul topit se adauga la sfarsit si se incorporeaza fara a mai framanta ci numai prin pliere, luam o margine o pliem peste cea opusa si tot asa pana se incorporeaza tot untul
- se lasa la dospit in loc cald, bine acoperit, pana isi dubleaza volumul
Umplutura:
- 150g nuci macinate, 1 lingurita de cacao, un albus, 100-150g zahar, coaja de lamaie sau esenta de rom se amesteca intr-o pasta
- ''tapetam'' cu hartie de pergament o tava de marime obisnuita
- aluatul dospit se rastoarna pe masa de lucru unsa cu putin unt sau ulei si se imparte in 2
- cozonacul din imagine e impletit din 2 trese, insa, pentru ca fetitei mele ii place si cel simplu, am lasat o tresa simpla si pe a 2-a am umplut-o cu nuca (sa-i impac pe toti :))
- eu intind aluatul cu mana, este molcelus, fara a fi lipicios (puteti folosi si sucitorul insa apasati delicat) si ii dau o forma de dreptunghi
- pe una din parti se asterne uniform umplutura apoi se ruleaza
- cele 2 trese se ''impletesc '' se infasoara una in jurul celeilalte si se salta cu grija de pe masa pt a-l transfera in tava
- se mai lasa la dospit pt 40-50 minute timp in care incingem cuptorul la 375F
- inainte de a pune cozonacul in cuptor il ungem cu 1 galbenus batut cu o lingura de lapte
- e gata cand s-a rumenit si scobitoarea cu care-l intepam iese curata, aproximativ 40 minute
- eu coc 30 minute la 375F apoi pt restul timpului scad temperatura la 350F
''Este un deliciu pufos'' inchei eu cu multa ''modestie'' :)