contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cozonac Cu Mac Si Bulcute Cu Povirla

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



Ingrediente:
  • 800 g faina de spelta tip 812/se poate folosi si faina de grîu
  • 1 cub drojdie proaspata
  • 100 ml apa calduta(pentru frecat drojdia)
  • 150 g zahar
  • 150 g unt moale
  • 1 praf de sare
  • 5 galbenusuri (100 g )*
  • coaja de lamîie, portocla
  • 250 ml lapte caldut
  • 2-3 linguri lapte pentru uns
*albusurile se pot bate si folosi la umplutura de nuca de exemplu
Se cîntareste faina, se face o adîncitura în care se toarna drojdia frecata cu apa si o lingurita din zahar. Se lasa 10-15 minute la dospit, apoi se adauga zaharul, untul, un praf de sare, galbenusurile, coaja de lamîie, portocala si alte arome daca doriti. Se framînta usor, turnînd cîte putin lapte. Cînd aluatul se desprinde de pe peretele vasului în care framîntati, fie manual sau cu robotul de bucatarie, este gata. Se formeaza o bila, se acopera si se lasa la crescut într-un loc caldut, pîna îsi dubleaza volumul.


Aluatul iese usor, pufos, aerat. Eu l-am împartit în doua bucati. Dintr-una am facut un cozonac de juma' de metru, iar din restul aluatului am facut cîteva bulcute/chifle cu povirla/magiun de perje.
Am întins macul gata preparat(mac macinat si fiert putin în lapte cu zahar si vanilie) pe o foaie, pe care am rolat-o din ambele parti pîna am ajuns la mijloc, apoi am taiat si sucit rolele. Noua ne plac cozonacii sparti. Fara gluma. Asa ne plac noua. Ni se par mai buni. De obicei îi fac despicati pe lung sau tai rola în bucati care le asez una lînga cealalta. Se mai lasa în tava la crescut pîna se încalzeste cuptorul, apoi se pensuleaza cu lapte si se da la copt.



Pentru prima data fac aluat dulce din faina de spelta. A iesit foarte bine, si nu se crapa deloc la copt, iar coaja e moale si nu este uscata. Am copt cozonacul la 170 °C timp de 45 minute. Dupa 10 minute l-am acoperit cu folie de aluminiu, pentru a împiedica rumenirea prematura. Aluaturile din faina e spelta se rumenesc mult mai repede decit cele din faina de grîu. Am acoperit cozonacul cu o glazura din zahar pudra si zeama de lamîie.


Pentru bulcute am împartit restul aluatului în sapte parti aproximativ egale, le-am întins, am pus pe fiecare cerc o lingurita plina de magiun, am lipit si rolat putin între palme. Am asezat bilele cu cartea lipita pe tava. Le-am mai lasat vreo jumatate de ora la crescut, apoi le-am dat în cuptorul preîncalzit la 160- 170°C timp de 20-25 minute. Au fost tare bune si pufoase!