Cozonac, Cozonac, Cozonac…
articol scris de papalaile blog
Nu am crezut vreodata ca am sa ajung sa fac cozonac. Niciodata! Asta cu gatitul e una, nici pe asta n-o credeam, dar sa ajung sa fac cozonac, eu?!? No way! Nu mi-am imaginat ) si sincer nu stiu sigur daca as fi facut, dar m-a rugat mama sa fac asa ca n-am putut refuza Mama vroia sa-i fac cozonac de Craciun, dar eu am zis ca trebuie sa facem o proba, doua inainte, sa vedem daca si iese ceva. Acestea fiind zise acum o luna (chiar fix o luna) am facut pentru prima data in viata mea cozonac, de fapt cozonaci, am facut doi Acum inainte de Mos Nicolae am zis sa mai fac doi, sa mai verific o data reteta, sa ma asigur ca nu a fost o intamplare ca au iesit asa de buni. N-a fost o intamplare, chiar sunt fabulosi de buni
Acum sa nu ma laud prea mult ca 1) nu-i deloc greu, mai ales cand aluatul il faci cu masina de paine, si 2) reteta nu-i a mea. Reteta am luat-o de la Iulia, de la Gourmandine. Eu doar am eliminat esenta de rom si din aluat si din umplutura pentru ca nu-mi place deloc si strica gustul!!
Zic sa nu mai luingesc vorba si sa incep sa va spun ce-am pus in el. Reteta este pentru un singur cozonac!!
Mai intai de toate am inchis geamul in bucatarie si am aprins cuptorul ca sa fac caldura pentru viitorul aluat, apoi am luat jumatate de kilogram de faina si am amestecat-o cu un pliculet de drojdie uscata. Le-am lasat 15 minute sa se aclimatizeze. Intre timp am topit intr-un ibric, pe flacara cea mai mica de la aragaz, 100 gr de unt. Am mai masurat 250 ml de lapte (trebuie sa fie la temperatura camerei), 125 gr de zahar, am mai separat 3 galbenusuri si am ras coaja unei lamai. In timp ce faceam astea am avut mare grija sa nu se arda untul sau sa fiarba, trebuie doar sa se topeasca. Cand s-a topit l-am mutat intr-o cana sa se raceasca mai repede. Smecheria la aluaturile dospite este ca totul trebuie sa fie cam la aceiasi temperatura, nici calde, nici reci. Cum au fost toate gata le-am bagat in apartul de framantat in ordinea asta: lapte, unt, galbenusuri, coaja de lamaie, jumatate de lingurita de sare, zaharul si la final faina amestecata cu drojdia.
Am dat drumu la aparat, la mine e programul 13, framantat si dospit, dureaza 1h25m. L-am mai lasat sa creasca cam inca 20 de min dupa ce l-am scos din aparat.
Pana aici a fost simplu, acum incepe asamblatul Mai intai am mozolit masa cu ceva ulei, apoi am scos aluatul din forma si l-am plimbat prin ulei sa fie mai de gasca M-am uitat asa la el si l-am taiat in doua cu cutitul dupa cum mi s-a parut mie ca ar fi partile egale. Jumatatea a doua am pus-o intr-un castron si am acoprit-o pana i-a venit randul. Cand sa intind cu sucitorul prima jumatate de aluat cam aluneca pe masa asa ca am pus si un strop de faina. Probabil ca trebuia sa pun un pic mai putin ulei. La primii doi cozonaci am pus doar faina si va zic ca nu e bine. Merge mult mai bine treaba cu niste ulei pe masa si eventual un strop de faina, daca patiti ca mine.
Acum imi dau seama ca am uitat sa zic de umplutura. Umplutura am facut-o cu nuca si cacao. Asa imi plac mie cozonacii. Am pus cam 150 gr de nuca macinata, o lingura cu varf de cacao neagra, vreo 4 linguri de zahar brun si tot 4 de lapte. Mie una, imi plac cozonacii cu multa umplutura, dar nu e bine sa fie foarte multa pentru ca se rup, nu cresc calumea sau alte din astea. Recunosc ca la primul cozonac desi stiam toate lucrurile astea am pus multa umplutura, nu m-am putut abtine, dar pe urmatorii i-am lasat cu cata trebuia, nu exagerat de multa.
Deci, am intins jumatate de aluat cum am putut. Trebuia sa fie un dreptunghi, dar mie nu-mi iese chiar tot timpul. Noroc ca nu-i asa grav ) Umplutura am imparit-o si pe ea in doua si am imprastiat-o in bucatele pe aluat. E bine sa nu punem chiar foarte pe margine umplutura. Am rulat usor si am facut un sul din aluat pe care l-am pus deoparte. Am luat cealalta jumatate de aluat si am procedat la fel. L-am intins, am presarat umplutura, l-am rulat si l-am asezat deoparte langa celalalt.
(Pozele pe care le vedeti sunt de la cel de-al 3-lea cozonac facut. E cam greu sa faci poze in timp ce ai mainile pana la cot in aluat, ulei si faina si apele curg siroaie pe tine, asa ca nu-s prea multe poze.)
Am curatat masa de eventuale urme de aluat ramase pe acolo, am mai uns un pic cu ulei si am pus o bucata de foaie de copt pe care am taiat-o mai devreme la dimensiunile tavii de cozonac. Am stropit cu un pic de ulei si pe deasupra foii de copt, apoi am pus sulurile de aluat si le-am rasucit. Asa, cu tot cu foaia de copt, e mult mai usor de pus aluatul in tava.
La primi doi cozonaci n-am facut asa. Am impletit aluatul direct pe masa si apoi i-am pus in forma de cozonac in care pusesem inainte foaie de copt. Nu-i foarte greu nici asa, dar e mai simplu cu foaia de copt pe masa
Am mai lasat aluatul acoperit la dospit vreo 20 de minute. Creste destul de mult, daca il lasam 40 se facea imens. Am uns apoi aluatul cu galbenus amestecat cu un pic de lapte. Aveti grija sa nu fie rece nici galbenusul, nici laptele. Stiu ca in poza pare extrem de galben si nerealist, dar chiar asa a fost, pe bune!!! Am folosit oua de tara
Dupa ce l-am spoit cu ou l-am varat la cuptor. Cred ca cel mai bine sta pe la 170 de grade, 45 de minute. Cand am facut primul cozonac m-am speriat pentru ca se rumeneste repede, dar nu-i problema, nu se arde Nu-l scoateti inainte de 45 de minute ca nu se face mai repede inauntru. Dupa ce l-am scos din cuptor l-am scos din forma cu tot cu hartia de copt si l-am dat cu pensula inmuita in apa cu zahar. Am mai taiat o bucata de foaie de copt sa-l acopar si pe deasupra am pus cateva prosoape de bucatarie si l-am lasat asa pana dimneata, sa nu-i grabesc racirea.
Asa arata cozonacul numarul 3 pe care l-am facut pentru ai mei sambata
iar asa arata cozonacul numarul 4, tocmai scos din cuptor si adus de mos pentru Cip. De fapt n-a fost adus ci chiar facut ) iar mosu’, baiat de treaba (de fapt fata de treaba ) nu l-a pus in adidasi, l-a lasat pe masa )
de dimineata chiar l-a taiat felii si l-a si pozat sa va arate minunatia de cozonac in splendoarea ei
Mai jos sunt poze de la primi doi cozonaci facuti de mine…
Primul cozonac, cel prea umplut, mi se pare ca arata ca un leu ranit
Aici e numarul doi, mai cumintel… Pe asta am pus-o pe mama sa-l canatreasca, avea 1,3 kg. Asta ca sa stiti cam cat de mari sunt
Primii mei cozonaci facuti vreodata. Au iesit grozaaavi!!!Nemaipomeniti! N-am mancat cozonac mai bun vreodata!!! Nu mai stiu cum sa-i mai laud… )
Luati de incercati, merita!! Sau daca nu comandati la mine
Filed under: Deserturi..., Retetele altora..., Varianta mea... Tagged: apa, cacao, coaja de lamaie, cozonac, cozonac cu nuca, cozonac cu nuca si cacao, drojdie, faina, lapte, nuca, oua, sare, unt, zahar, zahar brun