Cozonac Buchet De Trandafiri
articol scris de liana10 blog pemasadinbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Din noiembrie ma tot gandeam ce cozonac sa fac de Craciun. Am cautat, am cercetat, am rasfoit, am citit, pana cand sotul meu mi-a zis ca vrea cozonac cu branza dulce. Si cum aveam deja o reteta, Trandafirasi cu branza dulce si sirop de zmeura, mi-a venit minunata idee de a-i face buchet, adica toti trandafirasii ingramaditi intr-o tava de tort. De fapt, nu chiar toti, din 10 au ntrat in tava doar 7 si nici ingramaditi nu au fost, ci aranjati frumos ;-)
Acesta a fost cozonacul nostru de Craciun! <3
Portii:10 bucati
Ingrediente pentru aluat:
550g făină,
20g drojdie,
25g zahăr,
1 plic zahar vanilat Dr.Oetker,
2 oua,
150 ml lapte,
100g unt,
1 lingură coaja de lămâie,
1 lingura coaja de portocala,
1 lingurita rasa de sare.
Pentru umplutura:
500g brânză proaspătă de vaci,
200g zahar,
1 plic zahar vanilat Dr.Oetker,
2 plicuri intaritor de frisca Dr.Oetker,
2 linguri gris,
2 oua,
50g stafide/fructe confiate,
sare.
Pentru uns:
1 ou.
Pentru ornat:
zahar pudra vanilat Dr. Oetker.
Mod de preparare :
Toate ingredientele se lasa seara pe masa din bucatarie , astfel incat dimineata toate sa fie la temperatura camerei.
Imagini cu aluatul si umplutura in lucru gasiti aici.
Aluatul: Se face o maia din drojdia desfacuta cu o lingura de zahar, 50ml lapte caldut (din cei 150ml) si o lingura de faina. Se amesteca bine pana se formeaza o pasta.
Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.
Intr-un vas se cerne faina de doua-trei ori, se presara lingurita rasa de sare, zaharul, zaharul vanilat, ouale, coaja de lamaie si portocala.
Se toarna maiaua peste toate aceste ingrediente şi se framanta bine, adaugand treptat laptele caldut(cei 100ml ramasi) si untul topit, lichid, pana se desprinde aluatul de pe mana. Se mai adauga faina daca e necesar.
Lasi la crescut intr-un vas pe care l-ai uns cu putin unt topit, la loc caldut, spui un "Doamne-ajuta!" si poti sa faci o cruce din aluat- chiar ajuta!! si acoperi bine cu un prosop.
Umplutura de branza: amesteci branza dulce-eu am avut dietetica, deci mult mai fina- cu cele doua oua, zaharul, zaharul vanilat si stafidele spalate si curatate de codite sau fructe confiate am folosit acum. Secretul ca branza sa nu lase prea multa apa, nu sta doar in cele doua linguri de gris care se stie ca absorb lichidul, ci si in cele doua pliculete de intaritor de frisca, desi nu am folosit frisca. Si ele au darul de a intari umplutura si de a nu lasa lichid.
Pregatim tava de tort cu diametrul de 26cm si folosim hartie de copt.
Dupa ce aluatul a crescut, se împarte in 10 bucati egale. Cantariti-le!
Se intind cu sucitorul, se formează cercuri, putin mai mari decat palma
se cresteaza in 5 laturi ca niste petale,
se asează umplutura pe mijlocul cercului -cam doua linguri pline de branza, dar suprapuse
si se ridica petalele peste umplutura, una peste alta
pana se acopera toata umplutura.
Astfel se formeaza placintele sub forma de trandafirasi.
Cred ca imaginile sunt indeajuns de graitoare.
Se asează trandafirasii in tava de tort, -doar 7 mi-au incaput-
se mai lasa putin la crescut (15minute), apoi se ung cu ou batut.
Ceilalti trei trandafirasi ramasi-le-am facut mai multe petale, 7-8, i-am pus in forme de silicon stea.
Se coc la cuptor la foc potrivit-180de grade Celsius- pana se rumenesc(aproximativ 30-40 de minute).
Se mananca simple sau pudrate cu zahar pudra vanilat. Din belsug ;-)
De sus
Si un trandafiras pentru voi!!
Sper ca ati avut un Craciun fericit si binecuvantat si va doresc Sarbatori fericite in continuare!