Cozonac Briosa
articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
arome cat de multe (amaretto, esenta de rom etc) , un varf de cutit de sare
Am renuntat de ceva vreme sa caut reteta ideala pentru cozonac si explicatia este simpla: am gasit-o deja :)
Iese aromat , pufos, se ia fasii, fasii ... cozonacul perfect.
Aici am variat putin forma, dar din cantitatile de mai jos, puteti face si un cozonac simplu. :)
Mod de preparare:
- se face o plamadeala din 200g faina, drojdie dizolvata cu putin zahar si 100ml lapte; am lasat-o sa creasca
- faina, sarea si zaharul se amesteca, se face o adancitura in mijlocul fainii si se pun ouale apoi drojdia, se incepe framantatul
- untul topit se adauga ultimul si se framanta pana obtinem o coca elastica ( tare-mi iubesc malaxorul Kitchen aid LOL )
- se lasa la crescut in loc cald, aproximativ o ora, castronul fiind acoperit cu folie de plastic sau un stergar
Se imparte aluatul in 6 parti egale
Se intinde foaie ovala, se pune umplutura pe jumatate din foaie
Se pliaza, ca in imaginile de mai jos
Se pune intr-o forma de muffine rasucind fiecare fasie ca sa obtineti aspectul din imagine
Se mai lasa la crescut pentru 40 de minute, se ung cu galbenus amestecat cu o lingura de lapte si se dau la cuptorul incins in prealabil pana se rumenesc frumos
Umpluturile le puteti varia
ex1: 50g unt si vreo 2-3 linguri de zahar (pare umplutura cuiburilor de viespe)
ex2: am pus o lingura de unt moale, 2 linguri de cacao, zahar 100g, nuca macina 100g, le-am amestecat intr-o pasta
ex 3: Nutella peste care presaram nuca macinata
Taina: daca vreti sa faceti un singur cozonac, dar rotund, pasii sint aceeasi doar faceti 4-5-6 fasii si urmati pocedeul descris mai sus.
Un prim plan al fasiilor :)
Reteta recomandata de anditudor.blogspot.com