contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cozonac Bogat

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Il facea maica'mea cand era tanara si cand faina era faina iar zaharul, zahar, cand galbenusele erau aproape portocalii iar drojdia cat o nuca ajungea la un cozonac mare.

Acum l-am facut din nou, avand oarece indoieli ca va iesi bine, ca sa-l avem pe masa de Craciun.
Aluatul si umplutura de nuci au fost facute exact ca aici: cozonac moldovenesc
cu diferenta ca nu am pus bucatelele de rahat in umplutura de nuci, ci le-am folosit separat.
Dupa ce aluatul a crescut, il facem foaie:la o coca din 500 g faina merg doua foi, pt doi cozonaci, asta deoarece acest fel de cozonac nu poate iesi impletit, ci doar rulat. Pe foaie se intinde crema de nuci, iar peste nuci se pun straturi de rahat taiat bucatele, smochine taiate bucatele, felii de portocala, felii de caise confiate, bucatele de ananas confiat. In fotografie aveti toate ingredientele care au fost puse in umplutura, cantitatile ajungand pentru 3 cozonaci mari.

Umplutura arata deja destul de bogata la al treilea rand de fructe puse (poza de mai jos). In final stratul cu de toate este gros si foaia se ruleaza cam greu:

Dupa ce reusiti sa puneti cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt (noi l-am rasturnat de pe planseta in tava, la marginea mesei) il mai lasati cca 30 de minute la loc cald sa creasca apoi ungeti cu ou batut si dati la cuptorul incins la foc moale, cel mult potrivit, timp de peste o ora (chiar o ora si un sfert, daca focul e mai molcuţ), in asa fel inca fierbinteala sa patrunda bine in mijloc, unde sunt multe fructe si mai putin aluat. Daca focul e mai mare, cozonacul ramane crud in mijloc.
Cand este rumenit pe deasupra, incercati cozonacul cu un pai sau o tepuşă de lemn subtire. Daca este gata, scoateti tavile din cuptor si dupa cateva minute scoateti si cozonacii, lasandu-i pe o planseta sa se raceasca lent. Pentru asta ii puteti acoperi cu unul doua prosoape curate de bucatarie.

Cand se racesc indeajuns de mult, ii puteti taia si servi. Este una dintre cele mai aromate si mai gustoase variante de cozonac.

Pofta buna! :)