contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Covrigi Sarbesti

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

    Fetitei mele ii plac tare covrigii aceia sarati de la brutarie, adica ii place in special sarea aia mare de pe ei.  Desi aluaturile nu sunt punctul meu forte ... si nici dexteritate nu am sa-i fac frumosi, am ales totusi sa-i fac o tura de covrigi sarati, marca Laura Laurentiu:). I-am mai prestat o data, ajutata de Andrada, care are maini de aur ... acu, in timp ce-i rasuceam, si aluatul se tot rupea, si ieseau mai mai grosi intr-o parte, ba subtiri in cealalta, o invocam in gand ... sa ma ajute ... :)
    Dau copy paste de pe blogul Laurei, sper sa nu se supere :)
 Ingrediente:
300 de grame de faina tip 400
500 de grame de faina tip 550
300 ml apa calda
200 ml lapte cald
100 ml ulei
1 lingura de zahar
1 lingurita de sare
15 grame de drojdie granulata
Pentru finisat:
1 ou batut
3 linguri de faina
1 lingurita de sare
Asa cum m-am obisnuit, toate ingredientele au mers in masina de paine si dumneaei a framantat cat timp eu m-am delectat cu o cafea si cu un baton de cereale din cele pe care le-am facut ieri seara. Daca alegeti sa lucrati aluatul la mana, dizolvati, pentru inceput, drojdia si zaharul in putin lapte cald, adaugati o lingura de faina din cantitatea totala, lasati sa actioneze drojdia (pana da semne ca vrea sa se umfle) apoi adaugati, intr-un vas incapator in care ati pus faina si ati amestecat-o cu sarea, laptele si apa, maiaua si uleiul si framantati energic cel putin 5 minute, Aluatul trebuie sa fie nelipicios dar nu foarte tare.

Bila de aluat se lasa la odihna timp de 30 de minute, intr-un loc cald si ferit de curenti de aer, pana isi dubleaza volumul.
Pregatiti amestecul sarat cu care se vor prelinge covrigii, amestecand faina, sarea si atata apa cat e nevoie pentru a se forma un aluat fara cocoloase, de grosimea celui de clatite.
Este momentul sa pornim cuptorul - la pozitia 240 de grade.Pe planul de lucru usor uns cu ulei rasturnati aluatul si il impartiti in 20 pana la 24 de bucati cat mai egale (eu am facut 24). Fiecare bucata se ruleaza intr-un "snur" lung (aprox. 40-50 cm), cu diametru de 8 mm - 1 cm.
"Snurul" de aluat se indoaie in doua.
Capetele se rasucesc de doua ori, apoi se intorc invers, perpendicular pe bucla covrigului si se trec sub aceasta, la o distanta de 3-4 cm unul fata de celalalt; se apasa usor si se finiseaza forma covrigului, marind cele trei spatii (gaurile covrigului - parca este si ceva vorba de duh legata de gaura asta!) formate in urma impletirii aluatului.
Se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt (atentie, tava mea e foarte mare, 60/48 cm, intr-o tava obisnuita nu incap mai mult de patru covrigi odata) si se lasa inca 5 minute la temperatura bucatariei (in care e foarte cald, deja, odata cuptorul incins), se ung cu ou batut si se dau la cuptor (preincins la 240 de grade).
Dupa 10 minute incep sa se rumeneasca, la inceput mai timid.
Se scoate tava din cuptor si se preling covrigii cu amestecul sarat (cu lingura, ca si cum am turna o glazura descriind zig-zag-uri).
Se dau din nou la cuptor, inca 4-5 minute, timp in care covrigii se rumenesc frumos iar amestecul sarat se usuca.
***** eu nu stiu ce tip de faina aveam, ca era de la soacra, obtinuta din graul lor, la moara... si pt ca mereu trebuie sa fac eu CEVA, am ous 600 g faina din aceasta si 200 faina integrala. Aluatul a fost tare lipicios, am vrut sa ma las pagubasa... pana la urma am mai adaugat faina, pana consistenta a fost ok*****

Articol recomandat de silvia-unaalta.blogspot.com