Covrigi Nemtesti
Sursa Covrigi nemtesti
articol scris de Danelutza blog danielaincucina.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Reteta o am de aici, nel blog di Sandra
Hmmm, de cind doream sa maninc covrigei din astia, brezel sau bretzel cum e scris pe blogul Sandrei. In sfirsit am gasit reteta mult visata... pai da, duminica am gasit reteta iar ieri noapte deja visam ca faceam aluatul..., asa ca... am trecut la trebusoara...
Ingrediente pentru 12 bucati:
* 500 g faina (250 g faina manitoba si 250 g faina 0)Ingrediente pentru 12 bucati:
* 25 g drojdie proaspata
* o lingurita de sare (7 grame am pus eu)
* o lingurita zahar (tot 7 grame si aici)
* 180 ml apa calduta
* 80 g unt
* 100 g bicarbonat
* un galbenus de ou
* sare mare, din cea care se pune la muraturi
Cernem cele doua tipuri de faina (cred ca merge si cu faina normala), adaugam untul topit dar sa fie rece, zaharul iar pe urma drojdia pe care o dizolvam in apa calduta. Dam drumul la robot /la masina de piine si framintam, iar cind s-au amestecat bine ingredientele adaugam sarea. Vom obtine un aluat destul de tarisor
caruia ii dam forma de piinita. In reteta originala spune sa ungem un pic mingiuta obtinuta cu ulei si sa o punem la dospit intr-un vas de lut acoperit cu un prosop umed. Eu am lasat aluatul in masina de piine sa dospeasca, timp de doua ore.
Rasturnam aluatul pe masa de lucru, si-l framintam din nou timp de doua minute. Taiem 12 bucati de aluat, circa 65 g una, apoi formam cordonase lungi, de grosimea grisinelor, invirtim cele doua capete ale aluatului, apoi capetele le bagam sub cordon, dindu-i forma de colacel si-l asezam in tava tapetata cu hirtie de copt.
Nu ma prea pricep sa explic cum am facut, dar poza explica mai bine decit mine... oricum aluatul se lucreaza destul de greu, trebuie timp si rabdare ca sa facem cordonasele...
Lasam din nou la dospit, timp de o ora.
Dam drumul la aragaz la 220 grade, iar intr-o oala destul de incapatoare, punem trei litri de apa, iar cind apa incepe sa clocoteasca adaugam cite o lingurita din bicarbonat, nu tot odata, altfel riscam sa ne oparim. Adaugam cite un covrigel in apa si-l lasam timp de 30 de secunde, dupa primele 15 secunde, il intoarcem cu paleta pe partea cealalta, apoi il scoatem si-l asezam pe hirtia de copt.
Ca sa iasa stralucitori si frumosi, zbatem un galbenus de ou si-i ungem pe deasupra, apoi presaram deasupra sare groasa. (faza cu oul am uitat-o pentru ca trebuia sa pindesc si ce facea Isabella cu prietena ei...
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 220 grade timp de 20 de minute.
Ii servim calduti sau reci, cum dorim... dar alaturi cu un paharut de bere... deh, reteta e nemteasca, iar dumnealor servesc si bere linga covrigei.