contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cotlet De Porc Afumat - Varianta Pastrama

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Ori de cate ori am vrut sa fac ceva tip pastrama la varianta semicrud, nu am reusit. Produsele au iesit exagerat de sarate, ar fi putut fi folosite doar in mancare, adica fierte. Probabil ca undeva exista o reteta corecta insa nu este publica. Urasc ideea sa dai o reteta care nu este completa, mai este ceva acolo, un secret care nu este dezvaluit. Este pacat de cheltuiala, de munca, de sperante risipite si de dezamagirea teribila cand gusti respectivul produs la final.
Am renuntat la a mai face retete ciudate si pe jumatate mincinoase. Asa ca, am facut ce stiu sa fac, verificat.
Pe modelul pastramei de pui, am facut  cotlet de porc afumat si piept de curcan.
Am avut grija sa cumpar cotlet nu foarte gros, asta inseamna ca porcul a fost mai tanar. Bucata a cantarit cam 1,3 kg.  Langa 2 bucati de cotlet am pus si 3 bucati de piept de curcan, cam de 500 grame fiecare.
Am facut prima saramura din 900  ml de apa, 1 lingura de sare , vreo 20 de boabe de piper si 6 foi de dafin, maruntite. Am pus carnea intr-o cratita de inox si am pus saramura peste ea, am acoperit cratita si am pus-o la frigider pentru 28 de ore. Normal era ca la 24 de ore sa schimb  insa  dat fiind faptul ca bucata de cotlet a fost destul de mare, am mers cu cateva ore in plus. Am scos carnea din saramura, am curatat-o de boabele de piper si de bucatelele de frunze de dafin lipite de ea si am pus-o in celalalt bait : 9 linguri de sos de soia, 1 lingurita cu varf piper proaspat macinat, o lingurita de boia de ardei iute si una de boia de ardei dulce. Au stat toate , tot in frigider, cam 16 ore.
Dupa asta , le-am scos, le-am pus intr-o punga de friptura, am legat punga , am facut orificii in partea superioara cu o scobitoare si am dat la cuptor pentru 45 de minute, la foc mare. Dupa asta, am scos carnea din punga , i-am facut agatatoare de ata si am pus-o la uscat, peste noapte , in afumatoare.  Un singur fum a primit,din rumegus de lemn de fag,  suficient cat sa o acopere si sa ii dea gust.
Normal ca nu are la exterior culoarea uniforma si rozalie a produselor din comert  insa, mirosul si gustul nu se pot compara.
Astfel pregatit, cotletul poate fi folosit proaspat  sau se poate congela,pe bucati,  va avea acelasi gust la decongelare.
Daca nu este posibilitate de afumare, nu este nici o problema, este foarte gustos si asa, se taie  frumos in felii subtiri si  face fata cu cinste la un aperitiv pentru o masa festiva .