Cotlet Cu Sos Caramel
Sursa Cotlet cu sos caramel
articol scris de TeoBucatar blog teobucatar.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu va speriati si nu faceti "beah" inainte de a citi reteta! De fapt daca o sa faceti am sa va inteleg pentru ca asta a fost si reactia mea initiala. Imi sugera un sos foarte dulce care langa o bucata de carne nu mi se parea deloc potrivit, ca sa zic asa, cu indulgenta. Ideea e sa adaptati reteta dupa bunul plac, scoateti ce nu va place, adaugati ce credeti ca va convine si mai ales nu ezitati sa experimentati. La faza asta tin sa multumesc, o data in plus, sotului meu care de-a lungul anilor mi-a testat experimentele. Asadar, acest fel de mancare are un gust dulce acrisor, usor parfumat de prezenta ienibaharului(pe care daca nu il agreati il puteti scoate) care place si la prima incercare.
Ingrediente(pentru doua portii):
-500 g cotlet porc,
-2 linguri zahar(daca aveti brun si mai bine),
-zeama de la jumatate de lamaie,
-o lingurita boabe ienibahar,
-o lingura amidon,
-100 ml vin alb sec,
-o lingurita de unt solid,
-sare,
-piper macinat,
Preparare:
Daca timpul va permite este recomandat sa lasati la marinat cotletul in zeama de lamaie dupa ce l-ati sarat si piperat dupa gust. Daca nu il stropiti bine cu aceasta zeama, dupa ce l-ati spalat, bineinteles, il sarati, il piperati, il pudrati cu cele 2 linguri de zahar si il puneti la prajit in lingurita de unt. Daca vreti o fripturica crocanta la exterior si moale in interior prajiti la foc iute. Daca nu lasati focul mai moale, sa se prajeasca mai mult timp si sa fie mai bine patrunsa.
Dupa ce ati aranjat-o cum va place, diluati amidonul in vin si turnati peste fripturica. Adaugati boabele de ienibahar si lasati sa se lege putin sosul.
Scoate-ti carnea din sos, taiati-o fasii si serviti alatuiri de orez, piure, salate etc.
Eu am folosit un orez simplu fiert cu sare, unt si morcov.