Côte D Azur - Saint Tropez
articol scris de JustLoveCookin blog ana-maria-ciolacu.blogspot.com
Afara este atat de cald… Iar neuronul meu sufera groaznic… Oare-a facut insolatie ieri la piscina? *__* Cert este ca gatesc cat pot de putin si rapid, usor si racoritor, si nu stiu cum sa fac sa nu intru in bucatarie… Da, eu cea care de obicei sunt in stare sa dorm acolo. :(( Detest frigul, insa cele 40°C de-afara nu ma ajuta deloc sa iubesc caldura. Daca va intrebati de ce nu am aer conditionat, e pentru ca suntem amandoi intoleranti… Dupa 3 minute de "expunere", ne apuca niste migrene care ne tin cate-o zi intreaga. Dar oricum, parca tot mai bine e vara. Vedeti? Despre asta vorbeam cand am pomenit de insolatie! M-am dezechilibrat total. *__* Offff, cat e de cald… Vreau in vacanta din nou… Inca 13 zile si vom sta tolaniti (la umbra, ca ne-am bronzat destul vara asta) in Rhodos. Abia astept !! Pana atunci, sa insir cateva informatii (destul de noi si pentru mine) despre incantatorul, unicul si inegalabilul St Tropez…
Saint-Tropez este un oraş în Franţa, în departamentul Var, în regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur, pe ţărmul Mării Mediterane. Are aproximativ 6 mii de locuitori. Este una din cele mai renumite staţiuni de pe Coasta de Azur. La Saint-Tropez se află muzeul Annonciade cu una din cele mai bogate colecţii de tablouri ale impresioniştilor francezi.
Numit Athenopolis de către greci, Heraklea de către romani, oraşul Saint-Tropez îşi datorează numele călugărilor abaţiei St. Victor de Marsilia, care au botezat locul ce se afla în posesia lor, ca San-Tropes.
Aceştia au construit acolo o capelă numită Sancti Tropetis, în memoria martirului Tropetius sau Tropes. Acesta a fost intendentul lui Nero şi a fost martirizat şi decapitat în anul 68, corpul lui fiind lansat pe apă alături de un cocoş şi un câine şi, se spune, că a ajuns până în zona unde se află localitatea.
Saint-Tropez a fost locuit încă din anul 599 i. Hr de către greci, mai apoi de romani şi mai apoi de franci. Fiind un punct maritim important pe harta lumii, acesta se dezvoltă rapid, iar la începutul secolului XX, portul devine cunoscut graţie lui Guy de Maupassant şi Paul Signac.
Celebritatea şi-a câştigat-o graţie unei starlete, Brigitte Bardot, care în anii’50-60 venea des la Saint-Tropez şi îşi făcea apariţia în costume de baie sumare. Imaginea cu ea pe plajă a făcut înconjurul lumii. În fiecare an, pe 15 iunie, locuitorii din Saint Tropez sărbătoresc "La Petite Bravade" - rezistenţa lor eroică în faţa atacului spaniolilor din 1642. Pentru aceasta, locuitorii îmbracă costume de epocă sau îşi poartă sfinţii patroni ai oraşului şi îi opresc la fiecare răspântie. În amintirea atacului spaniol, trag de zor cu muschetele. Zgomotul infernal făcut de zecile de arme încărcate cu fulimicoton zguduie ferestrele pe o rază de un kilometru în jurul pieţei centrale şi se aude înainte de intrarea în portul - acum – turistic. (sursa)
Iar acum ca stiu si eu mai multe despre Saint Tropez, impart cu voi cateva din pozele care au supravietuit transferului problematic de pe cardul meu de memorie in aparatul surorii mele, apoi pe notebook-ul nepoatei care nu inghitea cardul meu… Chiar imi pare rau, dar nu-i nimic, am gasit un motiv in plus sa ma intorc atat cat pot de repede: *__* Poze mai multe cu un obiectiv mai bun, si o sedere mai lunga, fiindca e pur si simplu mirific. *__*
Ah, si ce se poate manca in St Tropez altceva decat muuulte fructe de mare? Btw, delicioase… Toate!! Proaspete si bine gatite. *__*
Va doresc o saptamana racoroasa, si sa ne-auzim numai de bine ! Voi reveni in curand cu poze si povestiri despre restul vacantei.