Costite In Sos De Mustar
Sursa Costite in sos de mustar
articol scris de TeoBucatar blog teobucatar.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Costite in sos de mustar! O friptura delicioasa de porc, zdravan rumenita si imbibata de aromele condimentelor pe care le-am folosit. Sosul de mustar se potriveste de minune la aceste costite impanate (ca de altfel la orice carne de porc).
Ingrediente(pentru cca 3 portii):
-cca 1500 g costite (scaricica) proaspete,
-3 linguri mustar clasic(iute sau cu hrean),
-o lingura boia dulce,
-o lingurita sare,
-3-4 linguri zeama de lamaie,
-o lingurita boabe coriandru,
-o lingurita seminte chimen,
-150 ml vin alb sec,
Preparare:
Spalati si taiati costita de porc sau o puteti lasa intreaga asa cum am facut eu crestand doar carnea in jurul coastelor pentru un aspect mai frumos. Taieturile se fac atat de adanci cat vreti sa se dezveleasca osul.
Se amesteca sarea, condimentele, boiaua si mustarul si se freaca bine pana se omogenizeaza. Se dilueaza cu zeama de lamaie si eventual cu una-doua linguri de apa ca sa se poata intinde bine pe suprafata carnii. Jumatate dim cantitatea de amestec se foloseste pentru a unge carnea iar cealalalta pentru sos. Indicat ar fi sa lasam carnea 2-3 ore sa se marineze si sa isi ia aromele din acest amestec.
Dupa ce s-a uns toata suprafata carnii cu acest amestec se lasa sa se odihneasca la rece macar 30 min. dupa care se da la cuptor intr-un vas tip de 10-15 min sa se coaguleze carnea si sa se stranga in jurul oaselor.
Abia dupa aceea se dilueaza bine restul de amestec de condimente si mustar cu apa sau vin alb, se toarna in vas si se acopera. Se din nou la cuptor pana carnea este patrunsa si apoi se descopera vasul sa se rumeneasca bine. Se controleaza din cand in cand sa nu se evapore tot lichidul si la final sa ramana un sos usor legat.
Daca veti constata ca dupa primele 15 min de stat la cuptor costitele vor lasa prea multa grasime, scurgeti-o inainte de a adauga sosul pentru ca si asa carnea va continua sa lasa grasime in continuare.
Daca doriti un sos mai gros il puteti ajuta in ultimele minute de stat la cuptor cu o lingurita de faina diluata bine cu apa.
Desi costitele cu sos de mustar nu sunt prea fotogenice sa nu imi spuneti ca nu veti pica in extaz cand veti manca aceasta fripturica si veti intalni aroma surprinzator de placuta a boabelor de coriandru si mai ales a semintelor de chimen...