Costite De Porc Afumate Cu Fasole Batuta
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
INGREDIENTE:
-1,3 kg costiță afumată
-o lingură pastă de ardei iute sau dulce
-o linguriță coriandru măcinat
-o linguriță cimbru mărunțit
-500 ml bere blondă
-2 linguri de miere diluată în apă
-500 g fasole
-o țelină mică
-3-4 căței de usturoi zdrobiți
-100 ml ulei
-sare, piper după gust
-2 cepe mari tăiate solzișori
MOD DE PREPARARE:
1.Spălăm fasolea și o punem în apă rece la hidratat, de seara până a două zi.Când observăm că a absorbit toată apa, o spălam și o acoperim iarăși cu apă rece.Procedăm așa cel puțin de 3 ori.Acest tratament reduce timpul de gătire și elimină în mare parte inconvenientele balonării.Dacă nu avem timp să procedăm astfel, o punem la fiert și schimbăm 3 ape în timpul fierberii, în cazul de față având grijă ca ultima apă să fie zeama în care a fiert costița și să adăugăm și țelină curățată și tăiată bucățele mai mici.
2.Cât timp fasolea se hidratează, fierbem timp de 20 de minute,de preferința în oala cu presiune, costița afumată.Ea nu trebuie să fie complet fiartă ci doar de jumătate. Scoatem costița și o lăsăm la răcorit cât să putem pune mână pe ea. Păstrăm de asemenea o ceașcă de apa în care a fiert .
3.Presărăm costițele cu coriandru măcinat, cimbru, sare și piper.Apoi le ungem cu pastă de ardei și miere și le așezam într-o tavă potrivită ce va merge la cuptor. Adăugăm berea și dăm la cuptorul încins la foc mediu, având grijă să stropim din când în când carnea cu sosul din tavă. După 15 minute întoarcem costițele, le coacem 20 de minute, apoi le întoarcem din nou. Dacă lichidul din tavă scade și se impune să mai adăugăm, folosim din apa rezervată în care a fiert costița. Când furculița intră cu ușurință în carne, mai ungem costițele o dată cu miere și lăsăm încă 5-10 minute până se formează crusta lucioasă. Când sunt gata, le scoatem din cuptor, le acoperim cu folie de aluminiu și le lăsăm să se odihnească 10-15 minute.
4.Fasolea fiartă se strecoară, păstrând o cană din zeama în care a fiert, după care se pasează într-un blender sau mixer vertical împreună cu uleiul și usturoiul, până ajunge la consistența dorită. Asezonați fasolea bătută cu sare.
5.Cele două cepe tăiate solzișori se călesc în ulei timp de aproximativ 10-15 minute, până ceapa capătă o culoare aurie sau arămie, după cum vă place.
6.Servim costița alături de fasolea acoperită cu ceapă prăjită.
Poftă bună!