contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Costite De Porc Afumate Cu Fasole Batuta

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 Aș fi spus colesterolic și bun.dar acuma nici nu mai știu, că au apărut atâtea studii hardvardiste, cambridgiste și mai știu eu de pe unde, care spun că dracul nu-i tocmai atât de negru, dovada vie fiind gastronomia franțuzească.Mai nou a apărut și povestea că lactatele degresate sunt mai rele ca cele integrale, din cauza unor potentiatori de gust,  să le zic așa. În concluzie eu cred că moderația este cheia înțelepciunii nutritioniste și exercițiu fizic.Străbunii noștri mâncau carne de 2 ori pe săptămână.Dimineața mâncau ceva slănină afumată, sau ouă, sau brânză, spărgeau o ceapă , trăgeau o dușcă de horincă sau un pahar de vin și aveau energie pentru cel puțin jumătate de zi de muncă fizică.În rest legume, verdețuri, brânzeturi și lactate.De pești n-am pomenit pentru că ăștia erau în dieta zilnică pe regiuni.Carevasazică mă întorc la costițele mele afumate.Eu zic că-s de încercat, chiar dacă nu mâncați carne de porc frecvent.Și vă mai sfătuiesc să folosiți oala cu presiune.Vă scutește jumătate din timpul petrecut gătind și asta nu e de ici de colo.

 INGREDIENTE:
 -1,3 kg costiță afumată
 -o lingură pastă de ardei iute sau dulce
 -o linguriță coriandru măcinat
 -o linguriță cimbru mărunțit
 -500 ml bere blondă
 -2 linguri de miere diluată în apă
 -500 g fasole
 -o țelină mică
 -3-4 căței de usturoi zdrobiți
 -100 ml ulei
 -sare, piper după gust
 -2 cepe mari tăiate solzișori
 MOD DE PREPARARE:
 1.Spălăm fasolea și o punem în apă rece la hidratat, de seara până a două zi.Când observăm că a absorbit toată apa, o spălam și o acoperim iarăși cu apă rece.Procedăm așa cel puțin de 3 ori.Acest tratament reduce timpul de gătire și elimină în mare parte inconvenientele balonării.Dacă nu avem timp să procedăm astfel, o punem la fiert și schimbăm 3 ape în timpul fierberii, în cazul de față având grijă ca  ultima apă să fie zeama în care a fiert costița și să adăugăm și țelină curățată și tăiată bucățele mai mici.
 2.Cât timp fasolea se hidratează, fierbem timp de 20 de minute,de preferința în oala cu presiune, costița afumată.Ea nu trebuie să fie complet fiartă ci doar de jumătate. Scoatem costița și o lăsăm la răcorit cât să putem pune mână pe ea. Păstrăm de asemenea o ceașcă de apa în care a fiert .

 3.Presărăm  costițele cu coriandru măcinat, cimbru, sare și piper.Apoi le ungem cu pastă de ardei și miere și le așezam într-o tavă potrivită ce va merge la cuptor. Adăugăm berea și dăm la cuptorul încins la foc mediu, având grijă să stropim din când în când carnea cu sosul din tavă. După 15 minute întoarcem costițele, le coacem 20 de minute, apoi le întoarcem din nou. Dacă lichidul din tavă scade și se impune să mai adăugăm, folosim din apa rezervată în care a fiert costița. Când furculița intră cu ușurință în carne, mai ungem costițele o dată cu miere și lăsăm încă 5-10 minute până se formează crusta lucioasă. Când sunt gata, le scoatem din cuptor, le acoperim cu folie de aluminiu și le lăsăm să se odihnească 10-15 minute.
 4.Fasolea fiartă se strecoară, păstrând o cană din zeama în care a fiert, după care se pasează într-un blender sau mixer vertical împreună cu uleiul și usturoiul, până ajunge la consistența dorită. Asezonați fasolea bătută cu sare.
 5.Cele două cepe tăiate solzișori se călesc în ulei timp de aproximativ 10-15 minute, până ceapa capătă o culoare aurie sau arămie, după cum vă place.
 6.Servim costița alături de fasolea acoperită cu ceapă prăjită.

 Poftă bună!