contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Costita De Miel Cu Cartofi

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Cand munca zilnica iti absoarbe energia creationista si placerile stomacului sunt departe de locul doi din fata, realizezi intr-o buna zi, deschizand congelatorul, ca ai uitat cu nerusinare de cea mai buna parte care a ramas dintr-un miel bland sacrificat de pasti. Vorba ceea: o data taie si de sapte ori manynca. Si, bineinteles, odata ce-ai realizat acest fapt, este cu neputiinta sa n-o pregatesti. Va propun o reteta mai putin sofisticata, dar foarte buna. Gratar pe lemene, la bloc, este mai dificil sa ai, asa ca reteta ce urmeza presupune prezenta unui cuptor de aragaz. Costita, era una bunicica, de dimensiuni generoase.
costita de miel cu cartofi

Dupa ce s-a decongelat, am spalat-o bine, si am lasat-o putin sa se zvante. Intre timp au fost pregatite legumele: spalate, curatate si asezate frumos, pana la demararea procesului de gatire.
costita de miel cu cartofi

Cartofii si costita sa impaca de minune, doar daca mai sunt si asezonate cu ceva sos, care sa nu le permita sa se usuce in cuptor. Deaceea Povestelnicul a decis sa le bucure cu un sos (daca ii putem spune astfel) din vin de desert adus asta vara tocmai din Crimeea.
costita de miel cu cartofi

La 200 ml de vin a pus doua linguri de ulei de masline, busuioc si piper negru rasnit instant peste lichide.
costita de miel cu cartofi

Coastele urmau sa fie despartite (ca sa fie patrunse mai bine si sa acopere cartofii pe o suprafata maxima), pe urma condimentate cu piper (cu sare si coriandru – mai tarziu).
costita de miel cu cartofi

Aici veni si momentul sa ne ingrijim de cartofi. I-am taiat bucati nu prea mari. Soarta morcovului a fost una feliata.
costita de miel cu cartofi

Dupa asta au fost imbiati cu niste ulei de masline,
costita de miel cu cartofi

oregano, sare, cateva boabe de piper rosu (acestea au avut in compozitia de jos un rol mai degraba decorativ). Si amestecam bine pentru omogenizarea condimentelor printre legume.
costita de miel cu cartofi

Dupa ce le punem in tava, ne amintim ca n-am pus ceapa, fapt care-l si corectam, fara a documenta, cu speranta ca cititorul nu va observa acest mic accident.
costita de miel cu cartofi

Deasupra se pun coastele, se stropesc cu sosul preparat mai sus, se condimeteaza cu putina pulbere de coriandru si sare.
“Buna ziua, bine ati venit” va spune dupa asta cuptorul incins la 210°C. “Bine v-am gasit”, va raspunde politicos tava incarcata cu pasageri cartofosi si mielosi.
costita de miel cu cartofi

Bucatele vor trebui sa stea la cuptor cam o ora, veti sti ca sunt gata dupa gustul cartofilor. Nu a mai ramas decat sa taiati felii ardeiul. El se va pune cu 15 minute inainte de a scoate tava. Iar sosul, am uitat sa va spun, nu trebuie folosit tot dintr-o data. Cu el veti stropi carnea o data la 10 minute. Inainte de a-l aplica, mestecatri lichidele bine cu telul, pentru ca uleiul de masline nu se prea dizolva in lichide ne uleioase.
costita de miel cu cartofi

Pana una alta, pe masa, miraculos au aparut niste muraturi. Ele neaparat trebuiau sa fie prezente. Inexplicabil.
costita de miel cu cartofi

Am sa va mint daca am sa incerc sa va conving ca ele aveau un rol pur geometric pe masa. Cu siguranta.
costita de miel cu cartofi

Cam asa i-a iesit Povestelnicului, cam asta va doresc si voua sa va iasa. Sa fiti sanatosi si pofta sa aveti!
costita de miel cu cartofi

La final, traditionala lista de ingrediente, pentru cei carora le este lene sa faca parsing prin textul de mai sus (a nu se confunda “parsing”-ul cu “piercing”; majoritatea cititorilor stiu ce-i aia “piercing”, iar “parsing” nu inseamna altceva decat scanare sau parcurgere a unui text pentru a scoate in evidenta cuvinte specifice ce au aceeasi atomicitate/clasa/categorie. V-am lamurit, nu?:)).

Lista de ingrediente:
- o costita de miel
- 1kg cartofi
- 1 morcov mare
- 1 ceapa mare
- 1 ardei mare, rosu
- ulei de masline
- 200 ml vin rosu de desert sau in cel mai rau caz – demi-dulce
- piper negru
- busuioc
- sare
- coriandru

Pana la noi intalniri!