Coronita Din Coaste Cu Umplutura De Stafide Si Alune
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza
O fripturica din niste coaste de porcusor (le puteti inlocui cu miel, dar la noi in casa nu se concuma) tocmai buna pentru o masa speciala, de sarbatoare sau pur si simplu doar asa pentru ca va place sa mancati . Niste coaste super aromate si suculente, tocmai bune de rontait, cateva legume ca na...e bine sa maninci si alta leguma decat porcul :) si ceva umplutura minunata cu influente orientale, adica niste pesmet, cateva boabe de alune prajite si yummyy....delicioasele stafide putin prajite.
Asadar ingrediente:
- 2 transe de coaste de porcusor, in total cam 1 kg (puteti folosi cu succes si coastele de miel, dar la noi in familie nu se consuma miel... chestie de gusturi)
- 2 catei de usturoi, curatati si taiati suvite
- 4-5 linguri ulei masline
- 1 lingurita rozmarin uscat
- sare si piper proaspat macina
- 50 ml vin rosu
- o cana de apa
pentru umplutura :
- 2 linguri ulei masline
- o ceapa potrivita, curatata si tocata
- 2 lingurita boia ardei dulce
- 1/2 lingurita zahar
- sare si piper proaspat macinat
- 50 gr alune prajite
- 50 gr stafide
- 5-6 linguri pesmet alb
- 300 ml supa de carne
pentru garnitura de legume
- 1 ardei gras rosu
- 2 morcovei
- 1 pastarnac
- cateva buchetele de brocoli
Mai intai praincalzim cuptorul la treapta 6 sau 200 grade.
Coastele de porcusor, fara grasime, le razuim pe o lungime de 4 cm. pentru a le dezgoli de carne. Le intepam apoi din loc in loc si le impanam cu bucatele de usturoi. Le stropim cu ulei de masline si sare si piper proaspat macinat, dupa gust. Asezam intr-o tava, cele doua bucati de coaste, in forma de cerc cu carnea spre interior, obtinand astfel o coroana din coaste, cu capete razuite in sus. Le legam cu o ata de bucatarie de jur imprejur pentru a-si mentine forma de coronita. Fiecare capoat razuit de carne il invelim in cate o bucatica de folie de aluminiu, pentru a nu se arde in cuptor. In mijlocul coronitei din coaste punem bucatele de carne obtinute in urma razuirii coastelor. Stropim totul cu putin ulei de masline, tunam vinul rosu, o cana de apa, putina sare si piper proaspat macina, presaram si rozmarinul uscat si dam totul la cuptor. Calculam cam 20 de minute pt fiecare 450 gr coaste, plus inca 15 minute pentru o friptura bine facuta.
din cand in cand stropim carnea cu lichidul din tava. daca lichidul scade mult, mai completam cu putina apa calda.
Intr-o tigaie prajim usor stafidele si alunele.
Intr-o alta tigaie, mai incapatoare, ulei de masline si cand e incins punem ceapa tocata marunt. Calim ceapa pana ce devine moale si aurie. Pune boiaua de ardei si amestecam repejor, avand grija sa nu se caramelizeze. Turnam supa de carne, zaharul, sare si piper si amestecam. lasam sa fiarna la foc inabusit cam 20 minute. Cand e gata punem pesmetul si amestecam de cateva ori pana se incorporeaza. Apoi punem si alunele si stafidele usor prajite. Tragem de pe foc.
Cu 15 minute inainte ca coronita de carne sa fie gata, punem in tava de jur imprajurul ei, legumele: buchetele de brocoli, ardeiul gras, morcovii si pastarnacul, toate curatate si taiate fasii. Acoperim toata tava cu o folie de aluminiu si lasam cam 15-20 minute.
Scoatem coronita de coaste de porcusor pe un platou, turnam in mijlocul ei, peste bucatelele de carne fripte, umplutura de ceapa, pesmet, alune si stafide. Scoatem ata cu care legasem coronita la cuptor, scoatem si foliile de aluminiu de pe capetele coronitei. De jur imprejurul ei vom pune legumele si...
Pofta buna !