Coroniță Cu Ciocolată, Stafide și Scorțișoară…
articol scris de papalaile blog
În urmă cu un an și ceva, când mi-am cumpărat mașina de făcut pâine am încercat tot felul de rețete cu aluaturi dospite. Una din rețetele de atunci este și această coroniță cu ciocolată. Am repetat-o acum căci mi-am adus aminte de ea și mi se pare și o alternativă foarte bună la clasicul cozonac cu nucă și cacao, în caz că nu vă place sau doar vreți să mai încercați și altceva.
Aluatul l-am făcut cu mașina de făcut pâine, cum deja am spus. Pentru el am folosit: 200 ml lapte călduț, 75 gr unt tăiat cubulețe, 2 ouă (la temperatura camerei), 85 gr zahăr, jumătate de linguriță de sare și 550 gr făină amestecată cu un plic de drojdie uscată. În vasul aparatului de făcut pâine exact în ordinea asta le-am pus.
Când aluatul pe care îl fac are mai multe ingrediente, cum este acesta, amestec făina cu drojdia uscata cu 15 minute înainte de a porni frământarea. Făina cu drojdia o adaug ultima în vas și întotdeauna o cern, nu pentru că ar avea cocoloașe sau mizerii ci pentru a o aera. Tot când fac aluaturi dospite închid geamul și ușa de la bucătărie pentru a nu se face curent și pornesc cuptorul pentru a se face cald. După ce se termină programul de frământat și dospit în mașina de pâine scot vasul afară din mașină și mai las aluatul la dospit încă 20 de minute acoperit cu prosoape de bucătărie curate.
Pentru umplutură am folosit 200 gr de ciocolată cu lapte, 125 gr stafide hidratate (eu le hidratez în apa caldă, se poate adăuga și ceva alcool, esență de rom…), 50 gr unt topit și scorțișoară.
După ce aluatul a dospit și am pregătit toate îngredientele pentru umplutură, am înfăinat suprafața de lucru și am întins aluatul chipurile într-un dreptunghi mare. Adevărul e că nu era chiar dreptunghi perfect După am întins untul topit cu ajutorul pensulei pe tot aluatul. Am pus cioclata tăiată bucăți, stafidele hidratate scurse de apă și clătite în apă rece și scorțișoară din belșug.
Apoi l-am făcut sul, rulândul cât mai strâns. După l-am tăiat în felii cu ajutorul cuțitului. N-am încercat faza cu ața… Mi-au ieșit 17 rondele și niște capete.
Am tapetat cu unt și făină forma cu pereții detașabili și am așezat rondelele astfel încât să se suprapună. Sper că se înțelege din poză, că azi nu prea am cuvintele la mine
Am acoperit forma cu prosoapele de bucătărie și am lăsat la dospit încă 30 de minute, după care arăta așa…
Am uns coronița cu un gălbenus bătut cu un strop de lapte și am presărat pe deasupra zahăr brun.
Cuptorul era deja încins la 180 de grade, iar coronița a stat acolo pentru 35 de minute. Înțeleg că în versiunea originală coronița nu se umfla așa de tare, dar mie tocmai d-aia îmi place
A doua zi am tras-o și în poze să am cu ce mă lăuda.
Mie îmi place tare mult coronița făcută așa și sigur și lu’ Cip, că doar i-am pus multe stafide Ca deobicei, am băut cafea și lapte, că era mai dimineață, dar mergea bine o cană de vin fiert
Acestea fiind zise mai am doar să vă urez:
Un Crăciun fericit alături de cei dragi vouă!
Filed under: Deserturi..., Retetele altora..., Varianta mea... Tagged: apa, ciocolata cu lapte, coronita, coronita cu ciocolata, Coronita cu ciocolata stafide si scortisoara, Craciun, drojdie, drojdie uscata, faina, lapte, masina de paine, oua, sare, scortisoara, stafide, unt, zahar, zahar brun