Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
A zecea prajitura din top 10. Este o reteta din caiaetul mamei de prajituri si dupa parerea mea este grozava. INGREDIENTE: -250 g margarina Rama maestro (cub) -3 galbenusuri de ou -500 g faina cernuta -coaja de la o lamaie -esenta de vanilie -cam 5 Lg (linguri) de smantana sau cat inghite aluatul -zahar vanilat -1/4 lg ( lingurita )sare -untura de porc,cam 3 Lg ptr umplutura: -500 g rahat taiat cubulete mici sau -150 g nuca macinata sau mac macinat -150 g zahar -50 ml lapte -1 albus -esente de vanilie si rom ,dupa gust ptr ornat: -200 g zahar praf pentru ornat -3 pliculete de zahar vanilat
MOD DE PREPARARE:
Se framanta bine aluatul din faina cernuta,sare,galbenusuri ,coaja de lamaie,esenta de vanilie , unt si smantana.Smantana o punem treptat ca sa vedem cat inghite aluatul,care trebuie sa fie usor elastic.
Se formeaza un sul din aluat si se imparte in 4 bucati.
Fiecare bucata din cele 4 se intinde sub forma de cerc.Prima se unge cu untura de porc,in start subtire(untura poate fi inlocuita cu margarina sau unt,cred eu)
Se adauga a doua foaie care se unge si ea cu untura si asa mai departe cu celelate 2 foi
La sfarsit cele 4 foi suprapuse se ruleaza
Se imparte sulul obtinut in 8 parti egale.
Se ia pe rand cate o parte,se aseaza cu sectiunea in sus si se intinde cu sucitorul in forma rotunda.
Se sectioneaza in forma de cruce cu un cutit ascutit,si tot asa,se impart mai departe in cate parti dorim.
Se pune umplutura dorita spre marginea exterioara si se ruleaza.
Se aseaza cornuletele in tava acoperita cu hartie de copt,se ung cu ou batut si se pun in cuptorul preincalzit la 200* C.Se coc cam 25-30 de minute la foc mediu.Ele nu trebuie sa fie prea bronzate,cum mi-a iesit mie ultima tava.
Dupa ce se racesc putin le pudram cu zahar praf amestecat cu zahar vanilat.
Din cantitatea asta mi-au iesi 3 tavi.
Penru umplutura de nuca se fierbe nuca cu zaharul si laptele pana iese un sirop gros,la sfarsit se aduga mirodeniile iar dupa ce compozitia s-a racit se adauga albsul de ou batut spuma.
Pentru umplutura de mac,se macina macul,se amesteca cu zaharul si 2 linguri de lapte si se fierbe pana se topeste zaharul si se incheaga putin amestecul.Dupa ce il racim adaugam albusurile batute spuma,zahar vanilat si amestecam.