Cornulete Dospite
Sursa Cornulete dospite
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Micuta bucatarie e Ramonei mi-a fost repartizata din nou, in luna septembrie la Provocarea secreta, dar abia acum am avut timp de rasfoit, ales si comis o reteta de pe blogul ei : niste cornulete pufoase si tare bune.Asa ca imi cer inca o data scuze pentru intarziere.
Am modificat putin tehnica de preparare a cornuletelor, dar au iesit niste cornulete foarte bune.
INGREDIENTE:
Măsura
cană =240 ml
-4 ½ căni
de făină cernută
-2 ouă
-100 g
unt topit
-100 g
zahăr
-¼
linguriță sare
-2
plicuri drojdie uscată (14 g) sau 50 g drojdie proaspătă
-200 ml
lapte
-un
plic de zahăr vanilat
Ptr
umplutură:
-un
borcan gem de prune,sau de care vreți si va place
Sau
-rahat
tăiat cubulețe
Sau
-nucă,
mac, brânză
Ptr finisat:
-4
linguri de zahăr brun sau alb
-aprox
3 linguri de miere, sirop de arțar sau sirop de agave
-un ou bătut
MOD DE PREPARARE:
1.Topim
untul și dizolvăm drojdia și zahărul în laptele călduț
2.Amestecăm făina cu sarea și ouăle, apoi
adăugăm gradual amestecul de lapte apoi untul topit pe măsura frământării ( nu
tot o dată), până obținem un aluat omogen și mătăsos, pe care îl punem într-un
vas presărat cu făină, acoperit cu un prosop curat de bucătărie.Îl lăsăm la
dospit într-un loc călduț și ferit de curenți de aer, până își dublează
volumul.
3.Aluatul obținut îl împărțim în 6 părți
egale, formând o bilă din fiecare, apoi întindem fiecare bilă într-o foaie
rotundă și o tăiem pe rază, în 8 .
4.Punem
câte o linguriță de umplutură la
marginea exterioară a fiecărui sector de cerc și rulăm spre vârf. Pentru umplutură
am folosit gem de prune si rahat.
5.Tapetăm o tavă cu hârtie de copt sau folie
de teflon sau silicon, așezăm cornulețele în tavă și le mai lăsăm o jumătate de
oră la dospit, după care le presărăm cu zahăr alb sau brun și le ungem cu ou
bătut.
6.Coacem cornulețele în cuptorul preîncălzit
la foc mediu (180* C) timp de aproximativ 30 de minute, până ce sunt frumos
rumenite.
7.Le
scoatem din cuptor, le punem pe un grătar și le ungem cât sunt calde, cu miere,
sirop de arțar, de agave sau de care doriți. Vor căpăta o strălucire și o
dulceață plăcută.
Poftă
bună !