Cornish Pasty
Sursa Cornish Pasty
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Daca ati sti ce bine e pentru un gurmand sa lucreze intr-un mediu multicultural! Afla retete noi chiar de la sursa. De data asta am ceva din Marea Britanie. Am auzit pentru prima oara despre reteta asta cand l-am rugat pe colegul meu Peter sa-mi dea o idee care nu e Shepard's pie. De asta toata lumea a auzit. Iar eu vroiam ceva mai altfel. Peter a avut dreptate: foarte foarte buna mancarea asta.
Tot el mi-a spus si povestea. Cornish pasty e traditionala din Cornwall, acolo unde sute de ani principalul job a fost in minele de staniu. Incepand cu sfarsitul sec. al 18- lea minele au intrat in declin, dar minerii au dus reteta peste tot in lume acolo unde au ajuns.
Reteta are o crusta din coca, facuta in asa fel incat sa serveasca atat ca recipient pentru umplutura, cat si ca farfurie. Minerii luau "placinta" cu mana murdara, mancau partea de deasupra si umplutura, apoi aruncau coca murdra.
Umplutura traditionala cuprinde carne de vita, ceapa, cartof si nap. Adica ce se gasea mai ieftin prin piete.
Ceea ce e special la Cornish Pasty si o face mai cu mot fata de suratele ei, e ca umplutura se pune negatita in coca. Secretul ca sa nu ramana carnea cruda? Trebuie taiata bucati cat mai mici.
Hai sa vedem ce am folosit eu (4 persoane- 4 placintele)
Pentru coca
- 220 g faina
- 110 g unt foarte rece, taiat cubulete mici
- un praf ce sare
- cam 10 linguri de apa foarte rece
- 200 g cane vita, taiata foarte marunt
- 1 ceapa mare tocata mic
- 1 cartof mare, taiat cubulete mici
- 1 morcov, taiat cubulete mici
- sare, piper dupa gust
- cimbru, rozmarin
- un ou batut usor
Eu am facut coca cu robotul de bucatarie, dar se face foarte usor si cu mana. Amesteca faina cu untul si sarea pana ce devin ca nisipul. Pune cate putina apa si amesteca, pana ce totul devine o coca. Infasoara in plastic si lasa la congelator 15 min (sau 30 min in frigider)
In timpul asta porneste cuptorul la 220 C. Taie carnea si legumele. Amesteca ingredientele umpluturii
Scoate coca din congelator si imparte-o in 4 bucati egale. Intinde prima bucata. Cu ajutorul unei farfurii de desert taie o forma circulara
Pune in centru un sfert din umplutura si unge marginile cu ou
Aduna marginile in sus si preseaza ca sa sigilezi umplutura
Unge cu ou peste tot
fa la fel si cu celelate 3 bucati de coca. Baga la cuptor cam 60 minute.
Interiorul arata cam asa