contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Coriandru (coriander)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


O planta de origine mediteraneana, este cultivat pentru semintele sale parfumate, care sunt folosite la condimentarea preparatelor din carne, in special a pestelui, dar si la muraturi.

Coriandrul, coriandrum sativum, este o planta anuala, inalta de 40-70 cm. Tulpina este dreapta si ramificata in partea superioara. Inflorescenta este compusa din 5-12 flori de culoare alba. Acestea, ca si frunzele, au un miros neplacut, spre deosebire semintele plantei.

O particularitate a coriandrului este aceea ca nu toate inflorescentele ajung in acelasi timp la maturitate. Cu cat plantele sunt mai viguroase si au mai multe ramificatii, fructele se coc treptat. Ele se recolteaza cand cel putin 70% din ele se coloreaza in galben, semn ca semintele sunt mature si contin o cantitate mare de ulei aromat.

Coriandrul, ca medicament

Proprietatile sale antiinflamatorii il recomanda in tratarea afectiunilor reumatice, a bolilor rinichilor si anemiilor.
Acizii continuti, printre care cel linoleic, oleic, ascorbic sau stearic, au rolul de a normaliza valorile ridicate ale colesterolului.
Dereglarile stomacale isi gasesc remediul in coriandru, pe care il poti consuma la fiecare masa, ca adaos in supa, salata sau omleta de la micul dejun.
Mai mult, are si rol antibacterian, deci il poti consuma cu incredere pentru indepartarea balonarilor, diareei sau durerilor de stomac.
Are efect antiseptic si este un bun remediu impotriva ulcerului bucal. Improspateaza respiratia, deci poate inlocui guma de mestecat dupa fiecare masa.
Este o sursa sigura de fier, de aceea se recomanda anemicilor sau persoanelor predispuse anorexiei, stimuland secretiile stomacale si imbunatatind digestia.
Pentru femei, este un bun remediu pentru normalizarea menstrei si indepartarea durerilor.
Continutul bogat de vitamina A, C dar si fosforul, ajuta la indepartarea primelor simptome ale conjunctivitei. Are proprietati dezinfectante si protejeaza ochiul impotriva afectiunilor contagioase.

Coriandrul este considerat si un bun afrodisiac. Creste libidoul si, impreuna cu tehnicile de aromaterapie, el poate fi remediul sigur pentru imbunatairea vietii de cuplu.

Coriandrul in bucatarie

Daca ar fi sa vorbim despre coariandrul in bucatarie ar trebui sa spunem ca acesta este fratele aproape geaman al patrunjelului, cel putin la aspect, coriandrul (Coriandrum sativum) este o planta originara de pe actualul teritoriu al statului Israel, dar si din regiunea Mediteraneeana, cultivata din abundenta insa in prezent si in sudul Europei sau alte regiuni ale Asiei. Aroma acestei plante cu calitati de condiment este insa diferita fata de cea a patrunjelului. Coriandrul se foloseste foarte mult in bucataria mediteraneeana dar si in cea a Asiei Centrale, a Orientului Mijlociu, Indiana, Mexicana, latino-americana sau chiar africana.



Articol recomandat de sagatimcudragos.wordpress.com