Coriandru (coriander)
Sursa Coriandru (coriander)
articol scris de Gatind cu Mira blog gatindcumira.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Coriandrul,
o planta cunoscuta mai ales pentru aroma pe care o da mancarurilor, vindeca numeroase boli. Daca ar fi sa incepem sa vorbim despre asta ar trebui sa spunem ca faciliteaza digestia persoanelor care au o bila lenesa, combate balonarile, constipatia si lupta cu greturile din raul de masina. Foarte important insa stiut de catre putine mamici este faptul ca aceasta planta este indicata si la inceputul bolilor copilariei (rubeola, rujeola, varicela), deoarece provoaca transpiratia, activeaza circulatia sanguina si favorizeaza eruptiile cutanate, ceea ce scurteaza timpul vindecarii. De asemenea, va scapa in cel mai scurt timp de gripe si raceli. Fierbeti 5 – 10 minute doua linguri de coriandru proaspat in doua cani de apa si beti cantitatea ramasa dupa masa de pranz sau inainte de culcare, veti vedea in surt timp efectele pozitive.
Daca ar fi sa vorbim despre coariandrul in bucatarie ar trebui sa spunem ca acesta este fratele aproape geaman al patrunjelului, cel putin la aspect, coriandrul (Coriandrum sativum) este o planta originara de pe actualul teritoriu al statului Israel, dar si din regiunea Mediteraneeana, cultivata din abundenta insa in prezent si in sudul Europei sau alte regiuni ale Asiei. Aroma acestei plante cu calitati de condiment este insa diferita fata de cea a patrunjelului. Coriandrul se foloseste foarte mult in bucataria mediteraneeana dar si in cea a Asiei Centrale, a Orientului Mijlociu, Indiana, Mexicana, latino-americana sau chiar africana. Despre coriandru trebuie sa mai stiti ca 100 de grame de coriandru proaspat asigura 45 % din necesarul zilnic de vitamina C si 37 % din cel de vitamina A. In aceeasi cantitate se gasesc 4 grame de carbohidrati (dintre care 3 grae de fibre), doua grame de proteine si jumatate de gram de grasimi. Atat coriandrul proaspat cat si semintele acestuia, controleaza nivelul de zahar din organism, mentin colesterolul la un nivel scazut si au proprietati antimicrobiene.