Coq Au Vin
Sursa Coq au vin
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Iată-mă din nou printre voi.Vă mulţumesc inca o dată tuturor pentru cuvintele si gândurile voastre de solidaritate.
Asta este felul de mâncare al ultimului week-end petrecut împreună cu Dinu.Venise în vizită prietenul lui din copilărie şi colegul de scoală,Nicuşor,care trăieşte de mulţi ani in Franţa.Ne povestea că el a devenit oarecum vegetarian,dar una din mâncărurile cu carne pe care le mănâncă cu pasiune este coq au vin.Aşa că am stabilit ca în week-endul acela să-l gătim împreună.Zis şi făcut.
Coq au vin, după cum ştiţi, este un fel de mâncare tipic
franţuzesc.La pregătirea lui se foloseşte de regulă vin roşu,de bună
calitate,de Burgundia.Dar fiecare zona viticolă are varianta ei de coq au
vin,funcţie de varietatea de vin locală.De exemplu în Jura avem coq au vin
jaune,în Alsacia coq au Riesling,în Champagne coq au au champagne,în Beaujolais
coq au beaujolais nouveau.
Aşa că eu am să vă arăt acum varianta noastra de coq au
Sec de Murfatlar.Adica pardon,găină au vin (n-am să traduc franţuzeşte ,hi,hi)
INGREDIENTE :
-un cocoş, găină sau pui (mă rog,ce vă cântă prin bătătură ),aprox 3 kg
-750 ml vin roşu de bună calitate
-2 foi de dafin
-2 rămurele de cimbru
-250 g bacon
-90 g unt
-o conservă de ceapă arpagic murată în
saramură sau 20 de bulbi de ceapă arpagic proaspătă
-250 g ciuperci champignon
-o lingura de ulei
-30 g făină
-un litru supă de pui
-125 ml coniac
-o lingura pastă de tomate
-o legătură de pătrunjel verde tocat
MOD DE PREPARARE:
-Se taie pasărea în bucăţi mari şi se pune
într-un bol împreună cu vinul,dafinul,cimbrul,piperul şi sarea după care se
acoperă cu o folie şi se lasă cel puţin 4 ore la frigider,sau şi mai bine,peste
noapte
-Se taie baconul cubuleţe şi se rumeneşte
într-o tigaie antiaderenta,fără ulei,apoi se scoate şi se lasă deoparte
-Se sotează timp de 5 minute ciupercile tăiate
felii, asezonate cu sare şi piper în 15 g de unt,după care se pun şi ele
deoparte.La fel se procedează şi cu ceapa.
-Se scurg bucăţile de carne de marinadă
(păstraţi marinada) se dau prin făină şi se rumenesc în untul rămas şi ulei.
-Se transferă carnea într-o caserolă mare,sau
într-o oală cu presiune
-Se deglasează tigaia în care am rumenit
carnea cu supă şi coniac,timp de 30 de secunde,până se evaporă alcoolul,apoi
turnaţi conţinutul peste carne.Adăugaţi apoi marinada rămasă şi bucăţelele de
bacon.
-Se pune caserola sau oala de presiune pe foc
mediu şi se fierbe funcţie de pasărea folosită, de la 45 de minute la 2
ore,până carnea se desprinde de pe oase.
-Cu 15 de minute înainte de a opri focul se
adaugă ceapa şi ciupercile.
-Se serveşte presărat cu pătrunjel verde tocat