Coq Au Vin
articol scris de adriana_lucia blog adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com
mal
Zilele trecute am facut o mica excursie prin munti, ocazie cu care am poposit si la socrii mei ,intr-un sat undeva la poalele Apusenilor .
Mama iubitoare, soacra mea ne-a cadorisit cu un cocos tanar si-o gaina batrana (care face supa buna ) printre altele .
De cum l-am vazut pe pasaroi, i-am pus eticheta de "coq au vin " ...mai ales ca astept de-o vreme buna sa pun mana pe un cocos autentic si sa-l fierb in vin .
Asadar, cum am ajuns acasa l-am pozat pe amic :)
si l-am portionat cum am stiut eu mai bine.
Pentru acest fel de mancare am pastrat doar tzampii si aripile . Pieptul , desi e tanar puiul, e destul de aspru, asa ca-l voi folosi la alte alea. Iar cu restul fac supe :).
In plus :
am curatat un morcov maaare, un pastarnac maaare, o bucata de telina sanatoasa...8 cepe rosii (erau aproape bordo) medii, o felie buna de dovleac (de placinta) ... pe care le-am pastrat cuminti pe farfurie pana le-a venit randul la bagat in oala :)
Am destupat o FETEASCA NEAGRA din 2006 cu aroma de prune uscate sa rasufle un pic.
Cum vinul a fost ales special pentru mancarea asta i-am luat companie si o punga de 200g de prune afumate si uscate pentru a intensifica aroma (si nu numai) .
Ulei am pregatit din cel din samburi de struguri.
INSA:
inainte sa va arat modul de preparare trebuie sa fac anumite precizari: acest fel de mancare este unul consacrat, vechi ,dinainte de Napoleon Bonaparte (cred) :))...francezii il prepara de cand sunt ei mici ...in fine, se intelege ca nu-i sunt mama eu ;).
Daaar, pentru ca exista un dar, eu n-am fost cuminte si m-am jucat un pic cu reteta. In consecinta desi i-am pastrat numele, i-am inlocuit sau eliminat pe alocuri unele ingrediente si am adus unele noi .
Important , zic eu, e faptul ca mancarea a avut efectul scontat...adica a iesit buna si s-a mancat pana la ...."lins tigaia" :)).
Acuma , lamuriti, hai sa va arat ce i-am facut cocosului :)
Intr-o tigaie mare de fonta am pus 5-6 linguri de ulei din samburi de struguri si am prajit pe ambele parti la foc mare bucatile de carne, cat sa se formeze o crusta pastratoare de sucuri si arome in interior.
Am scos pe o farfurie bucatile de carne si in acelasi ulei am prajit ceapa intreaga ...o vreme , pana s-a rumenit (am scuturat tigaia sa se prajeasca bine pe toate partile)
Cand am considerat ca e destul de prajita, am scos-o pe o farfurie si am lasat-o langa celelalte legume.
In tigaie, in acelasi ulei am pus iar carnea, am sarat-o, am turnat cca 1/2 din sticla de vin ( de 750ml)...
trei polonice de supa de cocos (am facut-o in paralel cu mancarea ), am acoperit tigaia si am lasat carnea sa se patrunda la foc domol.
Cand a scazut lichidul am verificat carnea si i-am mai adugat 3-4 polonice de supa pentru ca nu era patrunsa suficient.
In total carnea a fiert fara legume cca 2 ore.
Am scos iar carnea pe farfurie, am adaugat legumele taiate, ceapa prajita si prunele afumate...am mai adaugat putin vin, piper mozaic proaspat macinat, inca putina sare....am pus carnea peste legume....am pus capacul peste si am lasat mancarea la foc domol inca aproape o ora .
Intr-o farfurie am amestecat cca 100g de piure de castane (din HU) cu o parte din sosul de pe mancare, am scos iar carnea ...apoi am turnat piureul in tigaie . L-am folosit si ca sa aduc arome noi mancarii si ca sa ingros sosul.
Am pus carnea peste si am oprit focul.
Din acel moment, cocosul meu in vin era numai bun de pus pe masa.
M-am bucurat ca n-a iesit cu o tona de sos , asa cum am mai vazut prin alte retete...
L-am servit alaturi de cartofi prajiti sferturi in baie de ulei. Un mic pacat, dar mi s-a parut ca se potrivesc cel mai bine cu legumele pregatite alaturi de cocos.
Si iata rezultatul: pozele vorbesc de la sine :)