Coq Au Vin
articol scris de Vasile blog arta-culinara-romaneasca.blogspot.com
Coq au vin - Cocoş în vin - o mîncare tipic franţuzească. Dacă ai vizitat Franţa şi nu ai mîncat "coq au vin" înseamnă că nu ai fost în Franţa! Acest fel de mîncare are originea în regiunea Bresse din Burgundia.
Şi în România în perioada dintre cele două războaie mondiale, nu exista un restaurant mai răsărit care sa nu aibă în meniu - Cocoş în vin. În perioada comunistă acest meniu a dispărut aproape cu desăvârşire. După 1989, prin restaurantele mari a reapărut din nou dar din păcate reţeta originală nu mai este respectatată. Ce se serveşte azi drept "Coq au vin" nu este coq au vin, ci o mîncare cu acest nume. In continuare vă prezint reţeta originală a acestui fel de mîncare renumit. Face parte din reţetele care au fost în colecţia mamei mele.
Compoziţie: 1 cocoş mare în greutate de cel puţin 2,5 kg în vîrstă de cel puţin 2 ani; 500 ml vin roşu sec tip Burgundia, 250-300 gr. costiţă de porc tăiată felii, 2 cepe mijlocii, un morcov, 200 gr. ciuperci champignon, 3-4 căţei de usturoi, ulei de floarea soarelui, un cub de unt, 1 frunză mare de dafin, 1 lingură de făină, 2 rămurele cimbru, pătrunjel, sare, piper.
Preparare: Faza I: cu 4-5 zile înainte, aşezăm costiţa de porc într-un vas de sticlă şi o sărăm din gros, practic o acoperim cu sare şi o punem la rece.
Faza II: Cu o zi înainte de preparare, tăiem cocoşul în bucăţi de dimensiunea dorită (8-12), îl aşezăm într-un vas, se adaugă o ceapă, morcovul, frunza de dafin, rămurelele de cimbru, piper boabe cca 3-4 gr. se toarnă apoi vinul, şi vasul acoperit se pune la frigider.
Faza III: Scoatem bucaţile de cocoş din marinată şi le punem la fript într-o tigaie, cu ulei. După ce s-au fript uşor pe ambele părţi, le scoatem afară, apoi în sosul din tigaie, adăugăm ceapa, morcovul, (din marinată) tăiate fideluţă, usturoiul tocat mărunt, o foaie de dafin proaspată, 1 lingură cu faină, le călim uşor. Apoi introducem bucăţile de cocoş, vinul din marinată (strecurat) acoperim vasul cu un capac şi fierbem la foc mic 1,5-2 ore.
Intr-o altă tigaie punem un cubuleţ de unt, o ceapă tăiată fideluţă, ciupercile şi costiţa sărată, dar spălată de sare, tăiată cubuleţe, şi le călim cam 10 minute.
Cînd cocoşul este gata, se adaugă ceapa, ciupercile şi costiţa călită, se amesteca bine şi se mai dă 1-2 clocote tot pe foc mic. Se gustă şi se mai adaugă dupa caz, piper şi sare.
Garnitura vor fi cîţiva cartofi fierţi natur, iar la servire adăugăm pătrunjel tocat mărunt.
Se recomandă însoţit de un pahar cu vin roşu.