Copiii Se Ingrasa Si Din Lipsa De Vitamina D
articol scris de victorpartan blog hapleablog.wordpress.com
Un studiu publicat de revista americana Nutritia Clinica a aratat faptul ca lipsa vitaminei D favorizeaza aparitia testutului adipos la copii. Apropo de vitamina D, am gasit un articol foarte interesant pe stiri.acasa.ro:
“Persoanele care nu se lasa mangaiate de razele soarelui risca numeroase boli din cauza lipsei vitaminei D, vitamina sintetizata de organism sub actiunea ultravioletelor. Zece minute de soare, zilnic, sunt suficiente pentru a va feri de boli cardiovasculare, osteoporoza sau chiar anumite forme de cancer.
IMPORTANTA EI Vitamina D (sau calciferol) este vitala pentru sanatatea oaselor si a dintilor, fiindca joaca un rol esential in metabolismul calciului in organism. Regularizeaza nivelul din sange al acestui mineral, ameliorand absorbtia intestinala si micsorand in acelasi timp pierderile de calciu prin urina. Este numita si vitamina antirahitica, deoarece problemele de crestere care se manifesta prin intarzierea inchiderii fontanelei sau curbarea vizbila a oaselor la copii se datoreaza lipsei vitaminei D. La adulti, carenta acesteia se manifesta prin demineralizare osoasa, diaree, nervozitate, insomnii sau senzatia de arsura in gura si gat.
ALTE BENEFICII In asociatie cu calciul previne si incetineste evolutia osteoporozei (diminuarea densitatii osoase) iar studii ale cercetatorilor americani arata ca administrarea de 2000 U.I. de vitamina D zilnic, impreuna cu expunerea la soare timp de zece minute (fie si doar pe brate, picioare, fata) reduc la jumatate riscul de a ne imbolnavi de cancer la san sau colorectal. In plus, alti cercetatori sustin ca aceasta vitamina previne aparitia maladiilor auto-imune (scleroza in placi, artrita reumatoida, diabet de tip 1), a problemelor cardiovasculare si a eclampsiei in timpul sarcinii.
UNDE O GASIM. Necesarul zilnic de vitamina D este de 800 de unitati, dar iarna expertii ne recomanda cresterea cantitatii pana la 1000 U.I sau chiar 2000 U.I. la persoanele varstnice, celor care sufera de boli datorate lipsei de calciu sau celor care ies putin din casa. In stare naturala o gasim in peste (somon, ton, hering), ciuperci, galbenus de ou sau ficat. Poate fi administrata si sub forma de suplimente. Totusi, persoanele care au tendinta de formare a calculilor renali sau iau antidepresive trebuie sa afle de la medic ce cantitate le este recomandata”.
Filed under: STIRI CULINARE