Cooking For Dummies - Lesson Two
articol scris de kikomica blog sufletpentruhrana.blogspot.com
Cartofi dulci, copanele de pui si salata de varza
Cartofii dulci sunt aia pe care toti romanii ii descriu ca "ceva intre cartofi si morcovi" - e cea mai la indemana descriere, intr-adevar, pentru ca forma e de cartofi, iar culoarea la interior e imprumutata de la morcovi. Sunt, de fapt, o specie de cartofi originara din America de Sud, se pare mult mai sanatoasa decat clasicul cartof - contine foarte mult betacarotene, vitamina C si vitamina B6.
As fi preferat sa-i fac in folie, pe gratar dar zapuseala ucigatoare de aici nu-mi permite sa mai dau nastere inca unei surse de caldura atat de mare. Asa ca am preferat sa-i prajesc in ulei - am mai povestit cum au astia oalele facute de se incing una-doua si totul se gateste foarte repede.
Cartofii se curata de coaja, se taie in bucatele subtiri. Eu i-am dat cu sare, piper, paprika si cimbrisor si i-am aruncat in ceaunul cu ulei incins. Preferabil focul sa fie mediu (mediu in termenii Distrigaz Romania) ca sa se patrunda bine. Cand sunt gata, capata o nuanta maronie la exterior. Se scurg bine inainte de servire si fata de cartofii obisnuiti, sa stiti ca sunt mai buni cand sunt reci.
Copanelele de pui se spala bine, se cresteaza din loc in loc ca sa se patrunda bine. Se sareaza, pipereaza. Se pot adauga si pe ele diverse alte condimente - boia sau paprika daca vreti sa fie picante. In acelasi ceaun se pun si ele, se da focul mic si se lasa pana se rumenesc bine pe deasupra.
Totul merge foarte bine cu salata de varza alba si castraveti. Varza tocata marunt se freaca cu sare inainte de a se pune in vasul in care urmeaza a fi servita salata. Se adauga si castravetii taiati rondele si se asezoneaza totul cu ulei de masline si otet dupa gust. Piper proaspat daca se gaseste prin bucatarie, e foarte bine venit.
Unii sunt mai norocosi ca altii si simt savoarea bucatelor mai bine pe terasa, in aer liber.
Dezavantajul e ca intotdeauna mai e prezent cineva care nu a fost invitat dar vine oricum...poate-poate...