contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Conserve: Castraveţi Muraţi

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 


Începînd cu 1 August se pot prepara conservele pentru iarnă. De regulă vom începe cu castraveţii. Recomand castraveţii muraţi în sare şi nu cu oţet, deoarece sunt mai sănătoşi.
Pentru murat prefer castraveţii cornichon de dimensiuni medii 10-12 cm lungime, cît mai proaspeţi.
Pentru diferite preparate speciale, putem pune şi un borcănel cu castraveţi mici, 6-7 cm lungime, drepţi, fără pete. Aceştia sunt însă mult mai scumpi.
Vă propun o reţetă proprie.
Compozitie: (pentru un borcan de 3 l ): 2 kg castraveţi, o rămurică de cimbru, 6-7 frunze de vişin, 3-4 frunze de ţelină, 6-7 căţei de usturoi, 3-4 bucăţi de hrean, 1 ardei iute, o rămurică de tarhon şi condimentul special, 2-3 rămurele frunze de fenicul (finchin, fennel, finchil) sau în lipsă 3-4 beţişoare de la frunzele feniculului. Acest ultim condiment dă un gust deosebit castraveţilor muraţi.
La această reţetă nu se pune mărar.
Se spală foarte bine castraveţii cu apă rece, apoi se pun într-un vas cu apă şi se lasă să stea cam 8-10 ore,îi mai spălăm o dată şi începem să-i aşezăm în borcane astfel:  la fundul borcanului se aşează toate condimentele, cimbru, frunzele de vişin şi ţelină, usturoiul, tarhonul şi feniculul. Peste acest strat începem să aşezăm castraveţii, în poziţie verticală sau orizontală, dupa dorinţă. Printre castraveţi punem şi ardeiul iute pe care îl secţionăm  pe verticală cam 3-4 cm. Deasupra castraveţilor chiar sub gîtul borcanului, aşezăm în cruce 3-4 bucăţi de hrean, care vor avea şi rolul de a nu permite castraveţilor să iasă deasupra  lichidului.
Compoziţia lichidului: 1,5 l apă curată, 60 gr. sare (neiodată), 8-10 boabe de piper, o linguriţă boabe de muştar, 1 frunză de dafin. Toate acestea le fierbem 5-6 minute (dacă apa are mult clor fierbem pînă la 10 minute). Lăsăm lichidul să se răcească şi îl turnăm peste castraveţi, inclusiv ingredientele.
Acum, în continuare, avem două posibilităţi:
1) Astupăm  borcanul la gură, cu două straturi de celofan legate bine, îl punem pe o farfurie mai mare şi lăsăm în cămară sa se mureze singur.
2) Lăsăm borcanul cu o farfurioară deasupra, în bucatarie, pentru a se mura în aer liber, pritocind zeama de la castraveţi zilnic, iar cînd constatăm ca zeama s-a oprit din fermentaţie, o golim într-o cratiţă, mai adăugăm 50ml apă şi fierbem 3-4 minute, spuma aparută  în timpul fierberii o îndepărtăm cu o spumieră. Zeama călduţă, o turnăm peste castraveţi, legăm imediat cu celofan şi punem la cămară.


Articol recomandat de arta-culinara-romaneasca.blogspot.com