Conopida Pane
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
Tare buna treaba conopida asta. Astazi o s-o facem pane. Ca sa se imbrace in ou si pesmet si sa se topeasca apoi intr-o gura pofticioasa. Povestelnicului i-a ramas de data trecuta niste leurda, asa ca pentru a crea un contrast pe masa, a facut si un sos din leurda, frunze de patrunjel si o rosie. Dar s-o luam de la o margine.
(Sa nu uit, se cam jeluie lumea ca-s prea mici pozele, ca bucatile de carne is prea piticantrope, ca o ceapa medie seamana cu una mica: apai iaca, o sa aveti si imagini mari de azi inainte, e destul sa bagati soarecul in ea si vi se va deschide mare. Frumusata, nu alta!) La treaba!
Ingrediente:
1 conopida, desfacuta in floricele
3 oua
doua linguri de faina de grau
1 legatura de leurda
1 legatura de frunze de patrunjel
1 rosie
sare
piper
ulei de masline
Mod de preparare:
Mai intai de toate trebuie spalata bine conopida, ca acolo unde a stat pe raft, a adunat ceva colb. Asta daca nu creste in gradina voastra. Si chiar daca creste, tot trebuie spalata ca se mai plimba tantarii si libelulele pe dansa, o mai ploua cu radiatie japoneza si nu e bine. Deci, o spalam.
Pe plita deja trebuie s clocodeasca o cratita cu apa, sarata moderat. Coboram atent acolo conopida si o lasam sa se desfete acolo cam 5 minute. Trebuie verificata si scoasa atuinci cand s-a inmuita putin. Nu trebuie lasata sa rasfiarba, ca se supara. Сand e gata, se scoate cu o strecuratoare, sau o sita, sau nu stiu cum se numeste chestia asta patentata de a scoate conopida din uncrop.
Dupa ce o scoatem, o lasam sa se zvante si ne apucam sa dregem amestecul pentru panare. Stricam oule intr-un bol, adaugam sare, piper si faina. Faina trebuie adaugata treptat, intr-un continu proces de omogenizare prin amestec cu telul, a continutului bolic. Vedeti voi, ca poate sa nu va ajunga faina, sau sa fie prea multa, asta o decideti singuri, in dependenta de consistenta paneului, care nu trebuie sa fie nici foarte gros, nici foarte subtire.
Asa. Incingem tigaia, dotata generos cu un strat bun de ulei. Fiecare floare de conopida o scaldam in pane, trdupa care o asezam incet pe tigaie.
Sa fi avut pesmet, il adaugam si pe el la pane, sau o alta varianta, nu rea defel, sa trec conopida prin pane apoi prin pesmet si dupa in tigaie.
Intre timp dregem un sos picant si verde, care se va asocia perfect cu conopida fripta.
Rosia o taiem sferturi, patrunjelul il tocam, precum am facut si cu leurda. Of tare buna leurda asta, nu mi-am dres gustul data trecuta cand am facut tocana de urzici, asa ca am avut marele norc si am mai gasit o data, la fel de proaspata.
Toate astea le dam la blender, le presuram cu o jumatate de lingurita de oregano uscat, o lingura de ulei de masline si apasam butonul “fa sos din leurda”.
Nu uitam de conopida. N-o lasati mult in tigaie, atat doar ca sa se rumeneasca pe toate partile. Dupa ce am scos-o, am pus-o pe un servetel ca sa o mai scapam de unsoare.