contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Conopida Gratinata

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

După cum ştiţi ne plac  preparatele la caserolă. Sunt acele mâncăruri date la cuptor, preparate numai din legume sau  legume şi carne. Mai sunt cunoscute sub denumirea de "gratinate". Anul trecut mi-am comandat o carte cu sute de reţete la caserolă. În ea se regăsesc o multitudine de combinaţii: legume cu paste, carne şi paste, numai legume, legume şi carne, legume şi brânză, etc.
 Pentru azi am ales legume şi brânzeturi.


Ingrediente:
- o conopidă (cca 5oo g)
- 100 g mozzarella tăiată cubuleţe
- 50 g parmezan răzuit
- 5 roşii uscate, conservate în ulei de măsline, tăiate feliuţe
- 1 lingură capere
- 100 g smântână 
- 100 ml lapte
- 100 ml apă în care s-a fiert conopida
- 20 g unt
- 1 lingură ulei de măsline
- 2 căţei de usturoi
- 1 lingură muştar
- 2 linguri făină
- 1 linguriţă curry
- 5 linguri pesmet
- sare şi piper

Conopida se spală şi se desface în bucheţele. Se fierbe în apă cu sare. După cca 10 minute se scurge apa, păstrând 100 ml deoparte. Conopida se lasă să se răcească.
Între timp, într-o tigaie mare, se încinge untul şi uleiul de măsline. Se adaugă usturoiul zdrobit şi după cca 1 minut se pune făina, praful de curry, se amesteca de 2 - 3 ori apoi se stinge cu lapte şi zeama de pe conopidă. Se omogenizează cu un tel, se adaugă muştarul şi se fierbe cca 2 - 3 minute.  (Dacă sosul se îngroaşă prea mult se poate adăuga puţin lapte). La sfârşit se potriveşte de sare şi piper,  se pune smântâna  apoi se lasă să se răcească. 
Bucheţelele de conopidă se aranjează  într-o caserolă unsă cu puţin ulei de măsline şi tapetată cu 2 linguri pesmet. Printre conopidă se pun felii de roşii, cubuleţe de mozzarella şi capere tocate grosier. 


Peste conopidă se toarnă sosul. Caserola se bate uşor de masă pentru ca sosul să intre peste tot, apoi se presară parmezanul răzuit amestecat cu restul de pesmet.


Caserola se pune în cuptorul încins la 220 de grade C, unde se lasă cca 40 de minute. 


O porţie proaspăt scoasă din cuptor, fierbinte, este delicioasă. 


Poftă bună!