Condimentul Merken (merquen)
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Merkenul (sau merquen) este un condiment specific chilian,inima bucatariei chiliene,cum spune prietenul meu Catalin,atat de poetic.
El ,(condimentul), este originar din regiunea chiliana Araucaria,unde traiesc indienii mapuches si este un fel de marca inregistrata a lor.Sunt incurajati sa cultive soiul de ardei iute(numit corn de capra) ce intra in compozitia condimentului si sa-l prepare.Este un condiment simplu ,are doar doua ingrediente(ardei iute afumat si uscat si seminte de coriandru prajite),dar are o aroma speciala.In varianta industriala mai poate sa contina sare si chimion.Dar varianta originala si artizanala,contine doar cele doua ingrediente.
Se poate folosi la peste,creveti,pui,vaca,vegetale,branza,paste,supe si sosuri.Amestecat cu ulei de masline este foarte bun pentru dipping.
De fapt este un condiment simplu de facut ,proportiile fiind urmatoarele:
2/3 ardei iute rosu afumat si uscat
1/3 seminte de coriandru prajite
Cum la noi ardei iuti afumati nu se gasesc inca,se pot folosi ardei iuti neafumati si uscati,asta ca sa folosim ceva asemanator,dar cu alta aroma totusi.
-ardeii iuti se curata de majoritatea semintelor,pentru cala final, condimentul nu este foarte iute
- ardeii, impreuna cu semintele de coriandru se prajesc intr-o tigaie antiaderenta, fara ulei, la foc mic spre mediu,amestecand mereu.
-apoi ii lasam la racit, dupa care ii pisam intr-un mojar sau cu ajutorul unul blender(prin pulsare)dar nu foarte fin, amestecul rezultat trebuie sa ramana grosier.
Il pastram intr-un borcan bine inchis.
Iata la ce l-am folosit eu pana acum : Pui a la merken ,Supa cazuela de vaca ,Pui cu legume la cuptor, Pui la cuptor captusit cu unt aromat