Condimente
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Cum v-am zis, eu fiind genul repetitiv reiau pentru ca am dat pentru un articol al maestrului, sa imi trag una ca mi se potrivesc condimentele mele cu ale dansului.
Bai, noroc cu Anne ca eu nu vedeam site-ul ala, sarumana Carmen.
Asa, deci cele de la link, exceptand chestiile legate de dulciuri (desi am si din alea, dar nu fac, nu consumam, ne mentinem la tzuikomicina, nu la clatite), reiterez si condimentele mele.
Ma rog, ele sunt mai multe, dar daca tot e pauza de la invartit sarmalele cu lingura de lemn (hihi), bag nisde adaugiri, scurte, nu ma bag peste profesionisti, eu zic strict de ale mele.
Adaug asa la lista profi cu care sunt de acord si o sa mai plusez:
ANASON-vin fiert,dulciuri, mancaruri chinezesti, mai exact huo guo
CHIMEN-ciorba de chimen,gulas,marinate; | pateuri, mancare indiana
LEUSTEAN FRUNZE-ciorbe,salate;
MARAR-sarmale,ciorbe,salate,sosuri,la aperitive asociat cu branza si nu numai,peste tot unde se poate / musai la varza calita, aperitive bazate pe pesti afumati sau marinati (somon), neaparat la mazare, fara nu se poate (nu stiu cine mi-a scris dupa slash, ca in bancul ala, cine nu are ce face sparge conturi)
Reiau tot de pe forum si niste poze, cam vechi, e drept, dar nu ne dam nedecrepiti, da?
1 – iutzica, ardei iute fara seminte macinat, turcia, la orice imi cere iuteala
2 – susan alb, prajit, turcia, pateuri, foitaje, sushi, anumite preparate pane, chiftelute
3 – oregano (rigani), grecia (sau creta, uitai), tocaturi, branzeturi, iaurturi, carnuri, supe de vita, oaie
4 – harissa, malta, iutzica, la fel ca la numarul unu plus rulade picante de carne sau fripturi mari la cuptor
5 – praf de mustar, creca malta, iaurturi, carnuri
6 – bouquet garni (amestec de cateva ierburi uscate), am uitat de unde tocane, chestii cu sos rosu si mai ales cu sosuri pe baza de vin
7 – piper alb, turcia, ca orice piper dar mai ales cand vreau sa fie mai iute si la fel de parfumat
1 – ghimbir uscat, turcia, supe exotice sau de pui
2 – susan negru, turcia, ca cel alb de mai sus
3 – sofran turcesc (de pe nushcare insula, uitai), orezuri, supe de pasare, paste
4 – sumac, turcia, carnuri, mai ales tocaturi, chiftele, bla bla, asiatisme (daca zice clar reteta)
5 – piper rosu, turcia, il folosesc mai rar si nu il macin decat foarte rar asa ca majoritatea pt sosuri sau marinate
1 – ghimbir negru uscat, turcia, ca pe ghimbirul alb sau in ceai
2 – piper verde, turcia, ca pe celelalte piperuri sau in sosuri pentru peste sau vita (sosuri albe)
3 – patrunjel frunze, de la noi. ca orice patrunjel. la orice
4 – cimbru, de la noi, ca tot omu’ (carnuri, zemuri, blabla)
5 – salvie salbatica, nushcare deal din creta, ca pe orice salvie. (nu repet ce s-a mai scris ca o sa ma doara dejtele dupa postul aista).
1 – 2 sosuri dulci-iuti pt chinezarii (dip le zice acuma, e, dipuri). de pe la noi luate.
3 – cardamom, turcia, tocaturi, cafea, marinate, fripturi (si altele daca zice reteta acum nu imi amintesc)
4 – pasta de creveti cu ardei iute, lemon grass si naiba mai tine minte ce, thai, asiatice si carnuri
5 – paste iutzi tailandeze din creveti, ardei, oteturi, pesti, uleiuri, pt orice iutica asiatica
oteturi
1 – vin alb – auchan
2 – otet de orez – malta
3 – otet de maltz – ni ca uitai de unde l-am luat
4 – balsamico – italia
5 – otet cu frigaruie de usturoi in el – malta
6 – crema de balsamic – malta
1 – soiurile de soia de acum (asiatice, marinate)
2 – soiurile de oyster, carnuri, legume, taitei
3 – soiuri de tabasco (am uitat de ala verde), ca iutzica
1 – ulei de susan, provenienta stella asiatice
2 – worcesterblabla, carnuri, tartaruri, marinate
3 – nam pla, sos de peste, thai, asiatice
4 – ulei de susan, cinstata, ca mai sus
5 – sos teriaki, o sa fac niste teriaki
1 – tandoori chicken masala, india, carnuri, iaurturi
2 – curry iute rosu – asiatice, supe cu cocos
3 – tarhon – carne, oua, branzeturi, iaurturi
4 – sos de menta, malta, miel, astept pastele
5 – sambal oelek – ca pe orice iutzica
6 – pasta iute de curry ca la numarul doi
1 – coriandru – il tin pt supe asiatice de aia l-am congelat dar merge si la alte preparate nezemoase
2 – sos black bean (nici nush cum naiba pot sa traduc fasolu asta negru), carne si peste.
Mai am dar am obosit, oricum peste ce a scris maestrul adaug ca nelipsite, dar nelipsite din batatura urmatoarele: cartofi, ardei gras, ceapa, usturoi, rosii (indiferent de care, proaspete, la conserva), miere, zacusca Da, nelipsite. Stiu ca pare ca pot hrani o armata, dar numai cine imi stie portiile de papusi pe care le fac intelege ca e loc de toate.
Cat despre ustensile, sincera sa fiu ma descurc cu o tigaie si un cutit bont, dar nu pot sa nu imi amintesc cum am facut ciorba de porc la friteuza, ca asa a fost situatia. Bai ce ma bucur cand imi mai recuperez din poze intr-o saptamana dedicata anti-gatelii si lipsei chefului de pozografiat, ca fotograf nu ma fac nici sa ma taie fachirii in doua.
In speranta ca nu v-am plictisit si ca va bucurati de maruntele mele bucurii, va doresc rororo ( condimente am si in plus, cum ziceam, pozele alea sunt tot din 2008, ca la vinuri, se pare ca a fost un an bun).