Condimente - Scortisoara
articol scris de inbucatariecutata blog inbucatariecutata.blogspot.com
Scorţişoara (Cinnamomum verum) este coaja de culoare roşcată-cenuşie, a scorţişorului, un arbore mic, exotic, veşnic verde care atinge 10 până la 15 metri înălţime şi face parte din familia Lauraceae. Este originar din Sri Lanka şi din sudul Indiei.
Scortisoara alimentara se gaseste fie sub forma betisoarelor, provenind din scoarta uscata a copacului omonim, fie sub forma pudrei, rezultata prin macinarea acestei scoarte. In ceea ce priveste nomenclatura, denumirea de "scortisoara" se refera in mod obisnuit la scortisoara de Ceylon, cunoscuta si ca scortisoara adevarata (de la denumirea botanica C. Verum sau Cinnamonum zeylanicum). Totusi, speciile inrudite, Cassia (Cinnamomum aromaticum-scortisoara chinezeasca) si Cinnamomum burmannii, sunt de regula asimilate tot sub denumirea de scortisoara. condiment sau medicament?!Scortisoara face minuni la placinta cu mere si este cel mai adesea folosita la prajituri, salate de fructe, bomboane. Medicina traditionala a apelat la ea din antichitate. Cercetari recente au confirmat capacitatea scortisoarei de a preveni infectiile, avand de asemenea aplicatii terapeutice in indigestiile usoare, controlul nivelului de zahar din sange in cazurile de diabet si prevenirea ulcerului. Scortisoara este indicata persoanelor cu Diabet. Acest condiment este un antimicrobian care opreste cresterea bacteriilor. Un strop de scortisoara amestecata in supa ajuta la pastrarea acesteia pentru un timp mai indelungat, imbunatatind in acelasi timp gustul mancarii.Scortisoara este si un antiinflamator care imbunatateste functionarea creierului. Persoanele cu diabet trebuie sa tina cont de faptul ca scortisoara ajuta si la reglarea nivelului zaharului din sange, scazand in acelasi timp nivelul trigliceridelor si al colesterolului.
Alaturi de alte membre ale categoriei condimentelor, scortisoara este un depozitar de substante utile, intrand recent in vizorul cercetarilor medicale. Ea pare sa devina, pe langa condiment sau agent curativ al unor practici medicale traditionale de tip Ayurveda, un instrument util in tratamentul bolilor moderne.
Oamenii au folosit din cele mai vechi timpuri plantele in tratamentul si profilaxia bolilor.Diferentele dintre specii apar la nivelul texturii, consistetei, aspectului si al aromei, ca si al continutului de cumarina (in doze mari, toxic hepatic si renal), care este mai mare in cassia decat la celelalte specii de scortisoara.
Scortisoara este folosita ca si condiment datorita uleiului esential (Oleum cinnamoni-0,5-1%). Gustul, aroma si anumite efecte curative se datoreaza aldehidei cinamice, iar uleiul esential mai contine acid cinamic, etil-cinamat, eugenol, betacriofilen, linalool, metil-chavicol, etc. Denumirea de scortisoara este un derivat grec al denumirii indoneziene a plantei (kayu manis - lemn dulce). Scortisoara este un condiment cunoscut si folosit de mult timp, fiind intalnit inca din Egiptul antic (unde, printre alte intrebuintari, era implicat si in imbalsamari), mentionat in Biblie (insusi Moise recomanda utilizarea sa), amintit de Herodot si utilizat de Nero la funerariile sotiei sale, Poppaea. Evul Mediu o consacra ca unul din cele mai populare condimente, gustul si aroma sa fiind cautate si pretuite. In Epoca Marilor Descoperiri Geografice, aducerea scortisoarei din Sri Lanka devine monopol portughez, apoi olandez si, in final, britanic.