contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Concurs De Gatit - Briose Aperitiv

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Liana Toma de la pemasadinbucatarie  organizeaza un concurs de gatit briose. Premiul este o tava de briose de 12 bucati, iar conditia e sa pregatiti briosele dupa una din retetele Lianei. Concursul a inceput pe data de 25 aprilie si se incheie pe 9 mai. Detalii, aici: http://pemasadinbucatarie.blogspot.ro/2013/04/concurs-prepara-briose-si-castiga-o.html
Eu avand deja o tava foarte asemanatoare, m-am gandit sa las pe mai tinerele gospodine sa participe, dar ideea de a face niste briose aperitiv o aveam de mult in minte, si acum am gasit ocazia si inspiratia.
In primul rand m-am oprit la briosele cu kaizer ale Lianei, dar cum eu nu ma impac chiar foarte bine cu aluaturile cu drojdie, am combinat reteta ei cu una de pe net (http://spoonful.com/recipes/ham-and-cheese-morning-muffins) si cu ceea ce aveam la indemana a iesit ceva tare pufos si bun.
Ingrediente:
- amestecul 1: o cana si un sfert de faina (250 g), o lingurita rasa de sare, un pliculet de praf de copt.
- amestecul 2: 2 oua mari, 3/4 de cana (150 ml) lapte, 1/4 cana (50 ml) ulei.
- umplutura: 100 g cascaval, o felie groasa de sunca de pasare, o felie groasa de kaiser afumat, 2 cepe verzi, cateva felii de morcov, o mana de verdeata tocata, 5-6 masline fara samburi.
- un ou pt uns pe deasupra, unt/smantana pt uns formele de briose.
Am folosit o cana de 200 ml.
Cartea cu retete de briose este doar pentru decor.

Sunca si kaiserul se taie bucatele mici, ceapa se taie ca pentru salata, morcovul se marunteste, cascavalul se taie cubulete, verdeata se toaca, maslinele se taie rondele.
Se mixeaza ouale intregi, apoi se adauga uleiul si laptele omogenizand compozitia. Faina, sarea si praful de copt se amesteca cu o lingura, apoi se incorporeaza in compozitia nr. 1. Iese un aluat ca de pandispan ceva mai grosut, dar curgator, totusi. In acest aluat se pun bucatile de sunca, ceapa, kaiserul, cascavalul, morcovul si verdeata tocata. Se amesteca usor cu o lingura.

Se da foc la cuptor sa se incalzeasca. Formele de briose se ung cu unt sau cu smantana, apoi se pune cate o lingura din compozitie in fiecare forma, in asa fel incat sa fie doar pe jumatate pline, pentru ca vor creste. Mie mi-a ajuns perfect pt cele 12 forme. Pe deasupra se orneaza cu rondele de masline, apoi se ung briosele cu ou batut.
Se da tava la cuptor la foc potrivit cca 20-25 de minute. Sunt gata cand trec testul scobitorii si sunt rumenite pe margini. Se dezlipesc usor cu lama unui cutit si se aranjeaza pe un platou. Se servesc calde sau reci, si dispar de pe masa rapid! :)

Pofta buna si mult succes participantilor, fie ele gospodine sau gospodari!