Conchas
articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
Briose mexicane ce imita aspectul unei cochilii (concha), o paine dulce care se vinde in toate patiseriile (panaderias) mexicane.
Aluat:
500 g faina
2 oua + 175ml/200ml lapte (trebuiesc 300 g de lichid deci oua + lapte= 300g de lichid)
125g de unt moale (sau 125ml ulei)
20g drojdie proaspata
100g zahar
1 lingurita de sare
coaja de la o portocala (netratata chimic
1 ou pt uns
- drojdia se pune la dospit cu o lingurita de zahar si 50ml lapte (ambele din cantitatea totala)
- cand drojdia a dospit se amesteca cu restul de ingrediente, intr-un aluat elastic
- se lasa la dospit intr-un bol acoperit cu folie de plastic (cuptorul se incinge la temepratura minina, se stinge cand s-a incins, dupa 10 minute se oune in el castronul cu aluat ...este locul perfect pt dospit, cald, fara curenti de aer rece) cca 60-90 minute
- se rastoarna aluatul dospit pe masa usor infainata si se imparte in 14 bucati, care se transforma in bilute (cam cat un ou)
- se ung cu oul batut si se glazureaza cu glazura ce urmeaza
Glazura:
125g zahar pudra + 125g unt moale+ 180g de faina
- se amesteca zaharul si untul
- la pasul acesta daca glazura va fi alba se adauaga si faina, daca va fi si cu cacao, peste zahar si unt se adauga 150g faina si 30g cacao, sau injumatatiti cantitea de unt si zahar spuma si la fel si faina, ori faina+cacao (eu asa am facut)
- daca nu se leaga frumos (ne dorim un amestec maleabil) se pot adauga cateva picaturi de apa
- am impartit glazura tot in 14 parti si-am aplatizat-o pe fiecare intr-o punga ziploc
- se desprinde glazura delicat de pe plastic si se aseza pe fiecare cochilie
- fiecare glazura se cresteza dupa cum ne lasa imaginatia si se mai lasa la dospit 45 minute
- se dau la cuptorul incins in prealabil la cca 350F (180C) si se coc aproximativ 12 minute apoi, se micsoreaza temperatura la 330F si se mai coc 10 minute.
- se scot pe gratar la racorit si se servesc cu pofta.
Miez pufos si coaja putin crocanta.
Sursa.