Compot Fără Zahăr
Sursa Compot fără zahăr
articol scris de Vasile blog arta-culinara-romaneasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Se apropie sezonul producerii compoturilor pentru iarnă, Vă prezint o reţetă pentru compot din diferite fructe: vişine, cireşe, căpşuni (*) etc., fără zahăr.
Compotul va fi conservat în borcane de 720ml cu capac metalic. Fructele se spală bine, la jet de apă. Aşezăm fructele în borcane, cam 2/3 din capacitate. Umplem borcanele cu apă pînă la gură, apoi turnăm cantitatea de apă într-o oală emailată şi adăugăm îndulcitori tip sucrazit, sucradiet, sucragold, sweetener, (sau alte denumiri) astfel:
vişine: 6-7 pastile/borcan
cireşe: 5-6 pastile/borcan
căpşuni: 5-6 pastile/borcan
După gust, putem adăuga mai multe (sau mai puţine) pastile.
Dăm la fiert apa cam 2-3 minute, cât să iasă clorul din ea, apoi turnăm lichidul fierbinte peste fructele din borcane, închidem bine capacele borcanelor şi le aşezăm imediat în cuptorul cald. Le ţinem aici cca 20-25 minute (atenţie să nu fiarbă) , apoi punem borcanele într-o pătură şi lăsăm să se răceasca încet 24 de ore.
Cămara este bine să fie mai întunecoasă.
Conservele supuse la lumina directă a zilei, în timp se schimbă la culoare şi pierd din proprietăţi.
(*) Pluralul la capşună este căpşuni. O căpşună, două căpşuni...
Forma "căpşune" este total greşită! Este folosită de jurnalistele analfabete de la diverse ziare şi saituri.