Compot De Rubarba în Sirop De Capsuni
articol scris de mayas-esprit.blogspo blog mayas-esprit.blogspot.com
A aparut rubarba pe piata!Deschid sezonul cu un compot de rubarba aromat cu sirop de capsuni.Dupa parerea mea,rubarba si capsunii potrivesc perfect.În general multi fac marmelada de rubarba amestecata cu capsuni.
M-am gîndit ca si unui compot i-ar sta bine îmbaiat în aceasta aroma :)
Zeama de capsuni am facut-o pe loc din:
- 500 g capsuni,taiati în jumatate
- 3 felii de lamîie
- 800 ml apa
- 550-600 zahar
- 1 kg rubarba
Am pus capsunii cu zaharul,feliile de lamîie si apa la fiert
pe foc moderat.Dupa ce a tras cîteva clocote,si s-a umflat
de cîteva ori,am tras vasul la oparte.Am strecurat zeama.
A iesit mult mai multa zeama decît am avut nevoie,asa ca
în restul de zeama am mai adaugat zahar,si am lasat sa fiarba,
pîna s-a legat putin,ca un sirop normal.
Am spalat si curatat rubarba.Merge foarte usor.
Se cresteaza putin la capat,apoi se jupoaie de-a dreptul :D
Dupa curatarea a 1 kilogram de rubarba,au ramas 800 g.
Am taiat rubarba în bucati de 2-3-4 cm,si am pus-o în borcane.
Sa le umpleti bine,pentru ca dupa fiert,volumul rubarbei scade.
Am turnat zeama calduta,apoi am închis bine borcanele.
Le-am scufundat în apa calda,atît cît sa le acopere,
si le-am lasat la fiert/sterilizat 25 minute,pe foc moderat.
Dupa ce le-am scos din apa fiarta,le-am acoperit cu prosoape,
si le-am lasat la racit pîna a doua zi.
Un deliciu!
Notite:
-cui îi place vanilia,poate adauga în zeama la fiert o pastaie despicata
(desi ador capsunii si vanilia,în combinatie nu le suport)
-un baston de scortisoara,la fel,aromeaza foarte placut acest compot
-sa nu va sperie cantitatea de zahar(chiar ar mai merge),rubarba este foarte acra
-pentru a nu avea ate printre dinti,curatati rubarba bine