Compot De Pere
articol scris de Vasile blog arta-culinara-romaneasca.blogspot.com
Vă prezint o reţetă deosebită pentru un compot de pere.
Compoziţie: pere de iarnă coapte doar pe jumătate, zahăr sau îndulcitor sucrazit, sare de lămîie, apă, vodkă sau rachiu alb.
Curăţăm perele de coajă, le tăiem întâi în 4, le curăţăm de sîmburi apoi încă în 2 sau 3 bucăţi, după mărime.
Într-un vas cu apă topim un vîrf de linguriţă cu sare de lămîie şi apoi introducem perele tăiate. Sarea de lămîie împiedică oxidarea perelor şi inchiderea la culoare. Apoi scoatem perele şi le aşezăm în borcane de 720 ml cam 3/4 din borcan. Apoi turnăm apă pînă umplem borcanul la un cm sub gură. Golim apoi apa din borcane într-un vas, adăugăm puţină scorţişoară, zahărul necesar (după gust) şi fierbem cîteva minute. După fierbere turnăm lichidul fierbinte peste perele din borcane, adăugăm 60 ml. vodcă sau rachiu alb la fiecare borcan şi închidem bine cu capace. Le punem în cuptorul aragzului încălzit, pentru 20-30 de minute, apoi le aşezăm într-o pătură să se răcească treptat.